Безлихвени кредити за съфинансиране на европроекти в Свищов 14.01 | 11:33

Инвестициите в Свищов през 2012 година ще надхвърлят 17 млн. лева

От Ивайло Ачев

Община Свищов ще осигурява безлихвени кредити за съфинансиране на европейски проекти, които ще бъдат осъществени през тази година по инвестиционната програма. Това съобщи кметът на Свищов Станислав Благов пред БТА.

Общината има спечелен проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и предстои строителството на пречиствателна станция за питейни води. Съвместно с общините Белене, Никопол, Левски и Павликени, Свищов участва в изграждането на регионално депо за битови отпадъци край с. Санадиново.

Предстои изпълнението на проект за шест милиона лева по програмата за трансгранично сътрудничество за обновление на района около пристанищния комплекс в Свищов и парка "Калето". На същата стойност е и проект по оперативната програма "Регионално развитие" за културен туризъм, с който ще бъдат разнообразени туристическите атракции в древния римски град Нове.

Докато през предишните години в общинската инвестиционна програма средно са залагани между 3,5 млн. лева и 5 млн. лева, то през тази година, заедно с европейското финансиране, тя ще надхвърли 17 млн. лева. Това налага да се възползваме от законовия механизъм за осигуряване на безлихвени заеми от общинския бюджет в размер на 15% от собствените приходи за осигуряване на т. нар. мостово финансиране на европейски проекти, поясни Благов. По този начин ще бъдат разплатени близо милион лева за ремонта на централната градска част.

Водещи

Най-четени