Безплатен интернет във всички училища от следващата есен 04.10 | 15:02

Към момента Wi-Fi вече има в 700 школа

От iNews.bg

Най-късно до следващата учебна година ще бъде пуснат безплатен интернет в 1300 училища. До момента към глобалната мрежа са свързани 700, което е над 80 на сто в страната. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса "Учители за дигитално образование", предаде БГНЕС.

"Каквито и да са промените в образованието, колкото и да се променят професиите едно е сигурно – реформи без учителите не може", категоричен е Вълчев.

Пред специалисти и учители на дискусията, той заяви, че в срещите си с фирми и бизнес организации най-често се оплакват за недостига на кадри в компютърните специалности и иновациите. Министърът обеща, че министерството работи и по подмяната на инфраструктурата в училищата. Старите дъски ще бъдат заменени поетапно с интерактивни, а класните стаи ще имат проектори.

Друг иновативен проект, който се очаква да тръгне от догодина е създаването на безплатна платформа за учениците, която да подпомага образователния процес. В тази връзка, учителите, които разработват помощни материали ще получават допълнителни средства. С 25 млн. лева от 2019 година ще стартира и нов образователен проект по интереси.

На конференцията еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел заяви, че през декември на среща в Брюксел ще предложи и в другите страни членки на ЕС да се внедрят някои от успешно разработените модели в България. Еврокомисарят отчете стряскаща статистика, според която към момента на 1000 жени- 24 завършват образование по цифрови технологии, а едва 6 правят кариера в тази област. Към момента 80 млн. европейци все още не са ползвали интернет.

Водещи

Най-четени