Безпрецедентни мерки за сигурност у нас - полицаи на всеки ъгъл и тотални проверки по границите 22.03 | 17:18

Засилена охрана на транспортната мрежа и важните обекти в страната, довечера в метрото ще има учение за проверка на реакциите при терористичен акт

От Ростислава Иванова

"Към момента службите ни не разполагат с информация за непосредствена опасност за сигурността на страната. Вътрешните мерки за сигурност обаче са затегнати, а службите ни поддържат непрекъсната връзка с партньорите ни в Европа". Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По-рано днес в същото увери и премиерът Бойко Борисов.

Повод за затягането на вътрешните мерки за сигурност са организираната серия от кървави атентати в Брюксел от тази сутрин, при които загиналите достигнаха 34 души, а ранените са 198. Жертвите са в резултат на три осъществени бомбени атаки от терористи на "Ислямска държава", като двата взрива бяха на граждански терминали на международното летище "Завентем", а третият – на метростанция "Мелбек". Силите за сигурност откриха невзривена бомба на летището и още една – на друга метростанция.

Вътрешният министър съобщи, че незабавно след атаките в Брюксел у нас са били активирани мерките, заложени в Националния план за реакция при кризи. По нейно разпореждане е повишена сигурността в транспортната мрежа, всички невралгични точки в страната са наситени с полицейско присъствие, засилен е граничният контрол и вече 100% от преминаващите хора подлежат на проверка.

Служители на "Гранична полиция" в салоните на терминалите на Летище "София" са с автомати и бронежилетки, а на паркинга са пуснати обучени кучета. Служители на сигурността на аерогарата също проверяват пътници, влизащи в терминала. Подобни са мерките за сигурност и по другите летища в страната, предаде БНР.

"Повишаваме нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти, летища, жп гари, пристанища. Повишаваме нивото на сигурност по метростанциите в София. Разпоредихме мерки за засилен граничен контрол по границите. 100-процентова проверка. В момента се провежда специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност", докладва вътрешният министър.

Тази вечер предстои голямо учение в София, което трябва да изпита реакциите на институциите и службите у нас при терористичен акт, предупреди още вътрешният министър. Точните локации, където то ще се проведе, още не са ясни, но част от действията вероятно ще бъдат в метрото.

"Учението е планирано отдавна, ще бъдат тренирани реакциите на различни държавни структури и координацията помежду им. Районите, където ще се проведат учебните действия, ще бъдат отцепвани от полиция", предупреди Бъчварова. И допълни, че всичко се прави от съображения за сигурност за гражданите.

Това потвърди и министър-председателят. "Ние от една седмица-две може би, планираме едно учение през нощта в метрото с чуждестранни сили, с армията, с вътрешно министерство. Все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Така че се опитваме да сме максимално подготвени. За метрото на София - не ви съветвам да призовавате дявола", коментира Борисов пред журналисти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също потвърди, че от няколко седмици мерките за сигурност в столицата са засилени и се реагира на всеки съмнителен сигнал. "Обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Вчера и преди ден имаше специални операции по обезвреждане на изоставени пакети. Това е начинът - да не подценяваме всеки един случай, всеки един повод. Хората да са по-бдителни. Охраната на метрото е сериозна. Полицията охранява метрото. На всяка една от станциите има видеонаблюдение. Всички необходими мерки са взети. Видяхме, че няма застраховани от това", каза Фандъкова.

Бъчварова обсъдила необходимите мерки за засилване на вътрешната сигурност и с турския министър на вътрешните работи след атентатите в Брюксел. Освен това Министерството на външните работи (МВнР) продължава да установява контакт с българите в Брюксел и да ги информира за развоя на ситуацията след бомбените атаки, посочи вицепремиерът.

"Информацията е тревожна. Опасността и последиците са сериозни за всички европейски държави. Предприети са мерки за осигуряване на обща европейска сигурност, а не само на националната, на всяка една държава поотделно", заяви Бъчварова.

Водещи

Най-четени