Безпрецедентно ниска е мотивацията за труд на родните полицаи 12.06 | 14:01

Синдикалната федерация на МВР готви нов протест

От Ивелина Георгиева

Мотивацията на българските полицай намалява все повече и вече е на доста ниско равнище. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, докато представи данни от социологическо проучване "Мотивация на българския полицай".

Изследването е първото по рода си в сектор "Сигурност". В него са участвали полицаи, служители от секторите "Гранична полиция", "Специализирани полицейски сили" (Жандармерия), "Охранителна полиция", Криминална полиция" и "Борба с организираната престъпност".

От изследването става ясно, че почти половината полицай – 49% са декларирали, че имат здравословни проблеми. Близо 1/4 от тях са развили хипертония. Това е и заболяването, което най-често се посочва сред запитаните, посочи Стоян Михайлов, партньор на синдикалната федерация към МВР.

Голям е и делът на полицаите със сърдечно-съдови заболявания, а 1/7 от запитаните са посочили, че имат повече от едно заболяване. В същото време 60% от служителите в МВР не са използвали никакви болнични.

1/5 от полиците заявяват в проучването, че нямат възможност за кариерно развитие. Самите полицаи отчитат, че възможностите да растат в кариерата не са свързани с техните лични усилия, а трябва да са в по-близък контакт с висшестоящите, подчерта Стоян Михайлов.

Според проучването всеки четвърти полицай не е преминавал през допълнително обучение след като е постъпил в полицията. В Жандармерията техния брой е най-голям - всеки трети не е преминал през такова обучение.

Най-търсеното допълнително обучение от родните полицаи е езиковото.

Служителите в БОП и криминална полиция имат по-голяма нужда от повишаване на квалификацията по специалността, докато за "Охранителна полиция" и Жандармерията на по-преден план е обучението в нормативната база, касаеща дейността на полицията.

47%, или почти половината от полицаите, декларират, че знаят за нерегламентиран натиск от страна на висшестоящите. Най-често споменаваната форма на натиск е отказът от поемане на отговорност от страна на висшестяощите, а след това с еднаква тежест са изкуствените бюрократични спънки, натиск за отчитане на резултати и "чадър" върху определени случаи.

Изследването регистрира безпрецедентно ниско равнище на удовлетвореност на полицаите от обезпечеността им със задължително за тяхната работа оборудване – облекло, снаряжение, бронежилетки, компютри, автомобили, гориво и др.

74% от запитаните са отговорили, че са недоволни от оборудването и техническата обезпеченост в полицията. 82% от полицаите са недоволни от парите за облекло, които получават.

Заплатата - далеч от желаната

Основната заплата и заплащането на извънредния труд също са далеч от желаното според мнозинството полицай, като 9 от 10 полицаи работят извънредно, а най-интензивен е извънредния труд в "Криминална полиция" и БОП. 1/3 от служителите в тези служби считат, че техния труд не се отчита коректно.

За мнозинството от полицаите неизразходваният платен отпуск е над 30 дни.

57% от служителите в системата изразяват недоволство от условията на труд, отчете Стоян Михайлов.

449 полицаи са пострадали или загинали при изпълнение на своя дълг

Синдикатите изнесоха и малко черна статистика, която сочи, че за периода 01 януари 2007 до 31 декември 2011 г пострадалите и загинали полицаи са 449.

Полицаите ще протестират

Резултатите от това проучване са изключително тревожни, защото за да изпълнява добре своите задължения един полицаи трябва да бъде материално добре осигурен, добре обучен, оборудван и високо мотивиран, коментира Валентин Попов.

Той заяви, че синдиката многократно е поставял проблема пред министър-председателя Бойко Борисов, но досега не е последвала реакция от негова страна.

Резултатите от социологическото изследване ще бъдат изпратени на премиера, с което от синдиката се надяват да привлекат вниманието му. Данните ще бъдат предоставени още на президента, министъра на вътрешните работи и всички парламентарни групи и на европейските партньори от полицейския съюз.

Синдикалната федерация към МВР ще предприеме една нова и по-радикална форма на протест, която е свързана с някои проблеми в социалния диалог в МВР, заяви в заключение Валентин Попов. Установихме, че има редица проблеми, заради които не можем да стигнем до формата Съвет за социално партньорство в МВР, допълни председателят на синдиката.

Този път усилията на синдикалната организация ще се насочат към това тези проблеми да бъдат изведени извън министерството и да бъдат включени в социалния диалог други институции като съд, омбутсман, някои европейски институции и европейските партньори от полицейския синдикат.

Новата форма на протест ще се изразява още и в това, че синдиката има намерение да редуцира участието на свои представители в работни групи на МВР, създадени с цел изработване на нормативни документи.

Основанията за тази стъпка са, че досегашната практика показва достигането до нещо полезно като решение в самата работна група, но то остава само на това ниво и не се вижда след това като резултат или нормативен документ и факт, които да регламентира работата на синдиката.

Смятаме да подхождаме вече избирателно в участията си в подобни групи, посочи Валентин Попов.

Нормативните документи, които атакуват в момента синдикатите, касаят най-ниско заплатените длъжности в министерството, които получават възнаграждения под минималната работна заплата, нормативна уредба, в която няма заложен лимит за полагане на извънреден труд и съответно неговото заплащане и др.

Водещи

Най-четени