Безработни в Свищов стават озеленители по европроект 04.03 | 15:06

41 души ще се обучават в продължение на два месеца

От Нели Минчева

Безработни от град Свищов започват работа по спечелен от общината европроект по ОП "Развитие на човешките ресурси”.

От местната администрация казват, че основната цел на проекта е обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, с цел тяхното последващо включване в заетост.

Така общо 41 жители на града без работа се обучават за професията "озеленител”, съобщават от общината.

Кандидатите за участие в програмата вече са получили разяснения за бъдещите си отговорности. Тепърва обаче им предстои да минат обучение в лицензирана фирма (изборът е бил между две такива дружества).

Обучението включва 200 учебни часа и продължава около два месеца, като през това време всеки безработен получава по 8 лева на ден и му се заплащат транспортни разходи.

На финала всеки завършил успешно курса придобива професионална квалификация като озеленител. Освен теория, ще има и практически занятия, като за целта ще бъдат използвани обществените градинки и паркове на територията на общината.

На базата на конкурентен подбор от включените в програмата 41 лица, на работа към Общината ще бъдат назначени 34 души, като 18 ще работят в града, а останалите 16 в кметствата.

Те ще бъдат назначени за срок от девет месеца по трудов договор на минимална работна заплата с платени всички осигуровки и допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда.

Лицата, придобили професионална квалификация за озеленители, ще бъдат ангажирани с поддръжката на обществените градинки и паркове на територията на общината.

Това е второто участие на Община Свищов в проект "Нов избор – развитие и реализация" към оперативната програма.

По този проект в Свищов и кметствата вече работят 19 души, придобили професионална квалификация за общ работник "Поддържане на сгради”, които са ангажирани с ремонт и поддръжка на публичните сгради.

Водещи

Най-четени