Безработни помагат на археолози в търсене на артефакти по трасето на АМ "Струма" 07.04 | 18:03

80 незаети лица и 15 специалисти участват в инициативата

От Цанка Донкова

Безработни лица помагат на археолози в търсенето на артефакти по трасето на АМ "Струма" край Благоевград. 80 незаети лица и 15 специалисти извършват предварителните археологически разкопки на ЛОТ-2, преди да минат тежките машини, съобщава TV7.

До сега са открити един зид и фрагменти от керамика. Разкопките се извършват на 100 метра от главен път Е-79 в района на квартал "Левски" над град Кочериново или бившия "Шарков чифлик".

Археолозите на обекта са от Благоевград, Кюстендил, Русе, София, Павликени, Попово, Сливен и др. В момента работниците отнемат около 20-30 сантиметров пласт от почвата, след което ще се огледа от специалистите дали се очертават структури или съоръжения. Ако се открият такива работата ще продължи.

Предварително цялото проектирано трасе на ЛОТ-а между Дупница и Благоевград е обходено буквално сантиметър по сантиметър и са локализирани няколко обекта по откритите на повърхността материали. Тази информация е подадена на строителите.

Безработните са наети от Бюрото по труда в Благоевград, те трябва да завършат разкопките за 5 месеца. Вторият обект, на който се работи е в района на село Мурсалево. В момента на ЛОТ-2 се извършват подготвителни работи за прокопаване на тунела между гара Кочериново и Шарков чифлик.

Водещи

Най-четени