Безработни се обучават за спасители, за да подсигурят туристическия сезон 25.04 | 18:40

Притеснения има и по отношение на средния туристически състав в курортите

От Цанка Донкова

През летния туристически сезон се очертава дефицит на спасители. Имаме притеснения и по отношение на средния туристически състав в курортите, като очакванията са, че ще се търсят повече администратори.

Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след срещата между представители на туристическия отрасъл, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, на която са дискутирани възможностите за разрешаване на проблема с недостига на кадри за туризма във връзка с предстоящия сезон.

"По отношение на специалистите със средна квалификация ще се опитаме чрез портала на МС да приканим студенти и випускници от езикови гимназии, които да започнат работа на основата на тяхната обща квалификация и езикови познания", каза вицепремиерът.

Министерството на образованието предлага по съществуваща програма с около 1000 свободни места да се осигури възможност за лятна практика за студенти на подходящи места в туризма. Бобева посочи, че започва обучение на абитуриенти от домове за деца за спасители с подкрепата на БЧК, като се очаква между 80 и 100 деца да бъдат обучени за тази професия и да се включат в летния туристически сезон, допълва БТА.

"От около 400 000 безработни близо 28 000 души отговарят на изискванията за туристическа професия", каза вицепремиерът и добави, че целта е те да се включат в наближаващия сезон. Регионалните служби по заетостта са готови с анализи на ситуацията на местните пазари на труда.

По данни на Агенцията по заетостта пред Бюрата по труда от сектор "Туризъм" са заявени 7300 свободни работни места - най-типичните за този период професии. Свободните работни места са повече от заявените пред агенцията и спрямо същия период на миналата година те са с 1600 повече.

По данни на бизнеса средната заплата в туризма е около 570 лева, като има практика да се поемат всички допълнителни разходи, свързани с настаняване, изхранване, обличане, застраховки и транспорт. Разликата в заплащането е голяма - според позициите, от 400 до 900 лева за среден клас, без да се включва и мениджърският.

Според представителите на бизнеса най-големият проблем е свързан с продължителността на заетостта. Дефицит има и в сферите, които изискват квалификация - езикова подготовка, ползване на софтуерни програми, с които се работи в хотелите, но това е обвързано със съответното ниво заплащане. От деловите среди се оплакаха, че при такова по думите им огромно предлагане на кадри те не намират подходящи като ниво на квалификация кадри.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг съобщиха, че ще предложат да има глоба за практикуването на така наречения "балконинг" по курортите, по аналогия с други световни курорти. Вицепремиерът обясни, че това за нея е нов въпрос и добави, че той ще бъде разгледан и ще се помисли над него преди сезона, аконаистина е проблем.

Вицепремиерът съобщи, че следващата седмица МС ще има изнесено заседание в Бургас и темите с туризма, плажовете и концесиите също ще бъдат обсъдени.

Водещи

Най-четени