Белезници щракнаха на зам.-кмета на община Съединение 14.11 | 14:00

Трендафилов е обвинен в длъжностно присвояване на 15 000 лева от общинския бюджет

От Теодора Кокаланова

Заместник-кметът на община Съединение Георги Трендафилов е бил арестуван при акция на Икономическа полиция в Пловдив, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Трендафилов е обвинен в длъжностно присвояване на 15 000 лева от общинския бюджет, предназначени за честванията на празника на града Съединение през 2013 и 2014 година. Парите са били гласувани от общинския съвет, а на Трендафилов е било възложено да се разпорежда с тях.

Средствата са били присвоени чрез фактури, които той е взел от сватбена агенция, уж че тя е осигурила  озвучаването на празненствата. На практика тази дейност е била извършвана от специалист, назначен на щат в общината и от дисководещ. На база представените в счетоводството фактури обаче Трендафилов е получил за себе си сумите по тях.

"Разследването продължава и събираме още доказателства. Очакваме размерът на присвоената сума да е над 20 000 лева", заяви прокурор Галина Андреева. Останалите фактури, по които Трендафилов е получавал суми от счетоводството на общината, са за кетъринг и осветление.

Документите са издадени от други фирми. "Вчера разбрах какво е станало, дойде ми като гръм от ясно небе, защото при нас по документи всичко е изрядно", коментира кметът на община Съединение Георги Руменов. До момента той не е разпитван.

"Досега не сме имали никакви проблеми с работата на заместника ми. Не съм предполагал, че това е  възможно да се случи. Надявам се по-скоро случаят да се изясни", допълни Руменов. В момента Трендафилов е с мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа.

В понеделник ще стане ясно дали районната прокуратура в Пловдив ще поиска съдът да му наложи  постоянен арест, предаде БТА. Предвиденото от закона наказание за длъжностно присвояване е лишаване от свобода до 8 години, като съдът може да постанови и конфискация на част от имуществото на обвиняемия и да го лиши от права да заема определена държавна или обществена длъжност.

Водещи

Най-четени