Би Би Си: Доклад обвинява българската полиция в тормоз и гавра с бежанците 13.11 | 13:40

Водещи британски медии публикуват разкази на мигранти, минали през България за Сърбия, за побоища, рекет, насъскване на кучета и мъчения с вода

От iNews.bg

Българските власти са обвинени в грубо отношение към бежанците – за побоища и рекет, в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Оксфам. Документът е изготвен възоснова на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия, които описват ужасните си преживявания у нас при рещите си с българската полиция, съобщи Би Би Си, като цитира доклада.

Той е изготвен от Центъра за човешки права в Белград и е финансиран от Оксфам. В него се обръща внимание на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато се опитват да преминат в Сърбия. В него подробно са описани разкази на мигранти за рекет от страна на българската полиция, за физическо насилие над чужденците и нападения от полицейски кучета.

Докладът се опира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са проминали през територията на страната ни през октомври в рамките на три дни.

"В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", заяви директорът на Оксфам за Югоизточна Европа Стефано Балдини, цитиран от БТА.

Миналия месец афганистански мигрант бе застрелян от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Властите заявиха, че това е нещастен инцидент в следствие на рикошет при даден предупредителен изстрел, припомня Би Би Си.

Докладът е коментиран и от британските всекидневника - "Дейли експрес" и "Дейли телеграф". "Интервютата, на които се базират изводите в доклада, са с мигранти, дошли в по-голямата си част от Сирия, Ирак и Афганистан. В едно от интервютата афганистански мигрант, чието име не се съобщава, разказва за платен подкуп от 400 евро след арест извън София", пише "Дейли телеграф".

"Дейли експрес" пък цитира конкретни случаи на предполагаемо насилие над мигранти у нас. Сред тях са този на 15-годишен афганистански мигрант, който твърди, че е бил бит и обран от полицаи и на 20-годишен афганистански строителен работник, който описва преминаването си през България като много лошо изживяване.

Говори се и за случаи на насилие, при които били използвани кучета, вода или пистолети, допълват двете британски издания.

Някои от мигрантите разказват също, че са платили по 2500 евро, за да бъдат вкарани от трафиканти в България, посочва още в. "Дейли телеграф".

"Това изобщо не е политика на Гранична полиция и на МВР", отрече твърденията в доклада вицепремиерът и министър вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Това не е отношение на всички български полицаи. Надявам се да можем да опровергаем тези факти. Не е политика на българската полиция. Не бих го допуснала!", заяви Бъчварова пред журналисти в парламента.  

 



Водещи

Най-четени