Бивш разузнавач №1: Бунтът в Харманли може да се повтори и в другите центрове 25.11 | 18:47

София трябва да има план Б, ако Турция реши да отвори границите си и пусне бежанците

От iNews.bg

Не би било изненада, ако в други бежански центрове в страната възникнат такива явления като тези в Харманли. Това заяви в интервю за БНР бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. "Мисля, че този бунт трябваше да се очаква, трябваше да има информация за него, особено след посещението на лекарския екип на ВМА и наложения строг режим на ограничения и невъзможност да се напуска центъра. Така че за мен лично това не е изненада", каза Киров.

Той обаче отрича версията, че зад размириците стои дългата ръка на Анкара. "Далеч съм от мисълта, че има турски провокатори. Но решението на Европарламента, с което се препоръчва на държавите-членки да спрат преговорите за присъединяване на Турция в ЕС, има стратегически характер и то влияе върху взаимоотношенията между ЕС и Турция", каза бившият ни разузнавач №1.

Според него трудно можем да се предвиди каква би била реакцията на турските управници, особено в лицето на един такъв непредвидим и почти неразгадаем ръководител, какъвто е президентът Ердоган.

Според Киров обаче е изключително важно София да има план Б, ако Турция отвори границите си и пусне бежанската вълна към България и Европа. "Тези институции са Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, специализираните служби, най-вече ДАНС, така че би трябвало да има разработени детайлни планове за това как се реагира в такава обстановка. Би трябвало да има разработени задачи на разузнаването", смята още Киров.