Бивш служебен вицепремиер отива на съд 27.02 | 17:06

Повдигнаха обвинения на Илко Семерджиев за упражняване на натиск върху подчинен

От iNews.bg

Днес, 27 февруари 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017 г., съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвинен за това, че на 24.03.2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването – престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Поведението на Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

Подразнен от този отказ Семерджиев, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, го  заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Семерджиев може да получи наказание до шест години "лишаване от свобода". Към настоящия момент му е определена мярка за неотклонение "подписка"

Най-четени