Бивш шеф на служба "Сигурност" с обвинение по аферата "Червеи" 13.03 | 16:52

Тодор Костадинов изфабрикувал документите, с които той е мотивирал искането си до бившия председател на СГС Владимира Янева да разреши информационната система на МВР да бъде поставена под контрол

От iNews.bg


Бившият директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов стана първият обвиняем в делото за незаконните специални разузнавателни срества, известно като аферата "Червеи". Костадинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2 хиляди лева.

Повдигнатото от Софийска градска прокуратура обвинение е за съставяне на документи с невярно съдържание. Аргументите на прокуратурата са, че като длъжностно лице при условията на продължаващо престъпление в периода 12 септември 2013 - 25 март 2014 г. Костадинов е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства.

Според адвокатът му Людмил Рангелов, става въпрос най-вероятно за документите, с които той е мотивирал искането си до бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева да разреши информационната система на МВР да бъде поставена под контрол. Рангелов коментира, че обвиненията на клиента му са от категорията "леки".

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че посочените в мотивите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът е фалшив.

Използването на СРС в този случай е разрешавано от Янева. Именно заради скандала "Червеи" по искане на главния прокурор Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност Янева и като съдия, и като шеф на съда. По-късно тя подаде оставка като председател на съда. Правосъдният министър Христо Иванов поиска и дисциплинарно производство срещу Янева по казуса, но то още не е образувано от съвета.

Като обвиняем Костадинов, който сега е висш служител на ДАНС, губи достъп до класифицирана информация.

 

 










Водещи