Бивши служители на МВР може да са подслушвали Борисов, предположи Йовчев 16.01 | 15:38

Държавата няма пръст в това, категоричен беше вицепремиерът

От Христина Рафаилова

Бивши служители на МВР, СДОТО  и ДАНС може да се подслушвали експремиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Пред агенция "Фокус" вътрешният министър Цветлин Йовчев предположи, че може да се мисли за такъв вариант, ако въобще подобни записи съществуват.

Вицепремиерът коментира разпространената преди информация, че лидерът на ГЕРБ и Първанов са се срещали да обсъждат подкрепа за проекта на президента. 

Йовчев беше категоричен, че във ведомството му и Държавната агенция "Национална сигурност" не са изготвяни СРС-та за подобни случаи. 

Информация за разговор между двамата не е добивана и покрай прилагането на специални разузнавателни средства спрямо други лица. 

"Искам още веднъж категорично да заявя, че по време на сегашното правителство не е събирана, не се събира и няма да се събира информация за политици, политически партии, политически процеси", каза МВР шефът.

Йовчев зави, че ако е имало слухтене, то не е извършено от държавна структура. Той призова експремиера да подаде сигнал до компетентните органи, ако има информация, че е следен от частни лица и организации. 

"Държавата няма никакъв пръст в тези неща, няма и да има пръст в такива процеси. Ако има такива структури, такива хора, то е въпрос на манталитет", добави вицепремиерът.

Той припомни, че вече е имало подобен случай с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и ексградския прокурор Николай Кокинов. И добави, че нещата около тези записи се останали неизяснени. Миналата година бяха разпространени записи между Борисов, Найденов и Кокинов, показващи пряка намеса на изпълнителната власт в съдебната власт. 

Водещи

Най-четени