Бившите депутати ходили по света и у нас за 7,5 млн. лева 08.04 | 20:11

Народните представители харчили повече за пътувания из България, отколкото в чужбина

От Христина Рафаилова

Пътуванията на депутатите са коствали на данъкоплатеца близо 7,5 млн. лева през последните три години и половина, съобщава bTV.

Народните представители са изхрачили повече за командировки в страната, отколкото за тези зад граница. За обиколките по родните земи  са били отделени над 5 млн. лева. Пътуванията в чужбина са стрували над 2 млн. лева.

Рекордьор е депутатът от БСП Пенко Атанасов с над 127 000 км.

Според справката, представена от медията, избраниците на народа са посетили доста екзотични страни. Те са ползвали средства за пътни, дневни и квартирни разходи в държави като Кот Дивоар, Уганда и Панама. Сред дестинациите им са били и Бахрейн, Катар, Тайван, ЮАР, Египет, Конго, Мексико, Тунис, Мароко, Виетнам и Индия.

Пътуванията на председателя на парламента Цецка Цачева възлизат на сумата от 75 000 лева. Общата продължителност  на командировките й е 3 месеца.

Константин Язов от парламентарната група  ГЕРБ е успял да отишъл на визити в 17 държави.

"По линия на НАТО бяхме в Бахрейн. И в базата на САЩ в Катар, от където се охранява целият персийски залив от страна на Иран. Тази база е секретна, така че не значм какво точно мога да ви кажа за присъствието ми там", обяснява той причините за пътуванията си.

Справката на Народното събрание показва още, че 18 депутати не са взимали думата нито веднъж, а още десетина са говорили по-малко от 15 минути от трибуната за близо четирите години в парламента.

Данните показват, че най-приказливите депутати са от нежния пол. Първо място по дължина на изказванията държи бившият шеф на правната комисия Искра Фидосова. Тя се е обръщала към колегите си от парламентарната трибуна 1743 пъти. След нея се нарежда социалистката  Мая Манолова с 1482 изказвания. Шефът на бюджетната комисия   Менда Стоянова, която е взимала думата 1318 пъти.

Най-четени