Бившият главен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело срещу прокуратурата 28.06 | 09:44

Процесът е заведен още миналата година, но все още не е насрочен и е на етап размяна на книжа между двете страни

От iNews.bg

Бившият главен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело срещу прокуратурата в Софийския районен съд, се вижда от деловодните регистри. Според източници, цитирани от вестник "Сега", той настоява да получи 20-те заплати, които се полагат на магистратите при напускане на системата (стига да не са уволнени). Става дума за около 250 000 лв. по груби сметки, казват източниците на вестника.

Процесът е заведен още миналата година, но все още не е насрочен и е на етап размяна на книжа между двете страни. Известно време делото е било спряно, за да се изчака резултатът от други дела, свързани с излизането му от прокуратурата, които Гешев води във Върховния административен съд. Сменили са се и няколко съдии, което е допустимо при гражданските дела.

На 12 юни м.г. ВСС гласува за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев. После, на 16 юни, той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. "Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка", беше написал Гешев. Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата. Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка. На 5 юли обаче колегията отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че бившият главен прокурор е оттеглил изричното си искане да бъде възстановен като върховен прокурор.

Гешев обжалва пред Върховния административен съд с аргумента, че мястото на редови прокурор му се полага и той изрично трябва да бъде освободен, след като подава оставка. Оставката всъщност би му позволила да си вземе обезщетението от 20 заплати.

ВАС обаче направи извод, че Гешев е загубил качеството си на редови прокурор през 2016 г., когато става шеф на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. главен прокурор, а накрая и за главен прокурор - все шефски позиции. Така единственият възможен правен извод е, че след 15 юни Гешев не притежава качеството на прокурор, поради което искането му за освобождаване от длъжност при подаване на оставка е без предмет, приеха върховните съдии.

Миналата есен Гешев пробва да се впише като адвокат в колегията в Кюстендил, което няма как да стане, преди да изтекат 2 години от уволнението му от съдебната власт. После представи политическия си проект.

През 2020 г. се разбра, че Гешев е и докторант в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, зачислен на самостоятелна форма на обучение. Не е известно дали вече е доктор.

Водещи