Бившият енергиен министър Николов: Съдът доказа, че наследникът ми Росен Христов е лъжец 03.11 | 12:25

В продължение на решението на съда и в отговор на това защо беше необходимо да се намесва и българското следствие и прокуратура, като политическа бухалка и предизборен инструмент, ще публикувам и видео с допълнителни данни

От iNews.bg

Бившият министър на енергетиката Александър Николов във Фейсбук:

Бившият Министър на енергетиката в последното служебно правителство Росен Христов многократно атакува мен и работата ми с откровени лъжи и манипулации. За да защитя името и репутацията си, заведох дело срещу него!

В рамките на свое интервю Росен Христов е представил толкова неверни твърдения (а именно ЛЪЖИ, че дава основания на съда да ги квалифицира като такива по отношение поне на 8 различни случая и обстоятелства! Решението на съда ясно показва как един сектор, който определя благосъстоянието на цялото ни население, е използван за чиста проба политическа пропаганда, крайно вредна и рушаща, както активите, така и доверието в политическата ни система и обществен морал.

В Решение 192 от 31.10.2023 г. на Районен съд – Попово са установени следните факти по предявен от мен иск срещу Росен Христов (Министър на енергетиката в служебни кабинети от 2022 г. и 2023 г.) относно неговите твърдения в проведено интервю в БТВ, предаването "Тази сутрин" (цитати и извадки от решението на съда

"С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема за доказано в процеса, че ответникът Христов, при участието си в това предаване, е изнесъл НЕВЕРНИ ФАКТИ и обстоятелства, касаещи различни аспекти във връзка с доставките на газ за България от м. май 2022 година."

"На първо място е НЕВЯРНО твърдението, че България в лицето на Министерство на енергетиката е спряла договора с "Газпром експорт".

"Очевидна е причината за това, а именно възникналия военен конфликт между Русия и Украйна. НЯМА нито акт, нито документ, още по-малко инструкция, издадена от българската страна, за спиране на договора за доставка на газ с "Газпром експорт". Категорично в процеса се налага извод, че решението за преустановяване на доставките на газ за България, е едностранно взето от руската страна, за която издаденият Указ от м. март 2022 г. е със задължителен характер”.

Оставям на Вас въпросите защо повече от година България не предприе никакви стъпки за арбитражно дело

"НЕВЕРНИ са и твърденията, че вследствие на това България е закупувала по-скъп газ, както и че нямало никакви договори за газ. За последното обстоятелство ответникът сам си противоречи в това интервю, тъй като хем съобщава, че няма договори за доставка на газ, хем в същото време заявява, че договорът с "Шиниър" е подписан през м. май."

Очевидно и за българският съд странните, директно противоречащи си твърдения от един и същ човек са доказани

"НЕВЕРНИ са и твърдения, че Интерконектора с Гърция бил тотално изоставен, като нямало нито идея, нито план как това нещо ще се завърши. Голяма част от нещата били свършени през седемте месеца на управление на редовното правителство. Като останали несвършени административни процедури като акт 14, акт 15 и 16, които изисквали време. В този смисъл съдът приема, че редовното правителство е предприело ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ за ускоряване на този процес, и твърденията, че бил тотално изоставен и че нямало план и идея за него са НЕВЕРНИ”.

"По отношение на твърдението за "тотална криза" и "пълен хаос" са събрани множество доказателства – писмени и гласни. От представените справки от дружествата под принципала на МЕ - БЕХ, Булгаргаз ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" и ЕСО ЕАД, става ясно, че както в предходен момент, така и в момента на предаване на властта - август 2022 година, 

сектор енергетика е относително устойчив и стабилен

Няма данни и доказателства за това, че резултатите на тези дружества, в това число и финансовите, са влошени, както и че не са предприети мерки и действия по повод, и във връзка с възникналата криза с доставките на газ. В този смисъл съдът приема, че за процесния период в МЕ трудно би могло да се говори за криза и хаос. Така изречените изявления представлява оценка и мнение на ответника, макар и НЕВЕРНИ, предадени с известна острота, представляват негативна оценка на процесите в Министерство на енергетиката, и са в рамките на свободата на словото".

За съжаление изричането на НЕВЕРНИ твърдения (тоест ЛЪЖИ) в национален ефир, от административно отговорно лице, а именно министър и директно представляващ изпълнителната власт в България, не се квалифицира, като обида!

"Предвид изложеното и с оглед на събраните доказателства съдът приема, че част от така изнесените твърдения, които категорично представляват факти и обстоятелства, в това предаване от ответника са НЕИСТИНА".

"Вероятно от това интервю ищецът е претърпял и репутационни щети. Но както посочи по-горе съдът прие, че макар и част от изнесеното да е НЕВЯРНО, и в този смисъл крайно негативно, надхвърлящо както добрия тон, така и елементарно уважение към свои опоненти, то не съставлява обида, нито клевета."

За съжаление нацията ни е далеч от готова да квалифицира ЛЪЖАТА в национален ефир (дори от Министър), като престъпление. Това вероятно трябва да е показателно за свършеното до момента в псевдо-конституционно-съдебната ни реформа

Надявам се, че институциите (а именно българското следствие и прокуратура, която също уж беше реформирана), използвали същите НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ (а именно ЛЪЖИ) отново за политическа пропаганда и повдигане на сламени обвинения, да се запознаят с доказателствата по това дело, както и с решението на Съда.

Оставам с надеждата, че Гражданското Общество в България никога повече няма да допусне нискоквалифицирани, необразовани, агресивно говорещи хорица да влезнат в ролята на политически бушони и да разрушават активите на България

В продължение на тази позиция искам право на отговор от екипа на bTV Медиа Груп.

В продължение на решението на съда и в отговор на това защо беше необходимо да се намесва и българското следствие и прокуратура, като политическа бухалка и предизборен инструмент, ще публикувам и видео с допълнителни данни за това какво се случва с финансовите резултати на дружествата от българската енергетика. Кой печели от това, колко загубихме всички ние, като граждани и данъкоплатци, и кой все още има интерес да се мълчи.

С уважение към всички Вас и с благодарност към екипа, който неуморно работи, за да изправи на крака българската енергетика по време на война

Александър Николов

Водещи

Най-четени