Бизнес и синдикати дадоха благословия за актуализацията на бюджета 15.08 | 13:22

КРИБ преповтори президентските мотиви и не подкрепи правителството

От Христина Рафаилова

Синдикати и работодатели признаха, че актуализацията на бюджета е неизбежна, и подкрепиха правителството за корекциите. 

Социалните партньори "дадоха благословията" си за ремонта на основния финансов закон по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той се проведе след дълго прекъсване, след като предишният парламент прие закона "Янев", който задължи участниците в Тристранката да декларират имуществото си. Тогава представителите на бизнеса напуснаха НСТС. 

Актуализацията не беше подкрепена единствено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От работодателската организация заявиха, че се обявяват против корекциите, тъй като нямало прозрачност за това как ще се харчат парите, предвидени за допълнителни разходи. Така КРИБ реално преповториха мотивите на президента, с които той наложи вето на актуализацията. От организацията смятали също така, че не се бил провел дебат за ремонта, съобщава "Стандарт". 

Българска стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата, както и двата синдиката – КНСБ и КТ "Подкрепа", се обединиха около позицията, че актуализацията няма алтернатива.

За пореден път от профсъюзите и бизнеса поискаха да има публична информация за това с кои фирми се разплаща държавата, както и как върви възстановяването на ДДС. С ремонта на основния финансов закон се предвиждат 160 млн. лева за покриването на просрочените задължения на държавата към бизнеса. 

Двата синдиката настояха също от първи октомври тази година да се увеличи минималната работна заплата от 310 на 330-340 лв., както и да бъдат предвидени коледни добавки за пенсионерите.

Водещи

Най-четени