Бизнесмен се опита да подкупи катаджии с 600 лв. – отказаха му и го закопчаха 30.09 | 10:05

Пуснат е на свобода срещу гаранция от 1000 лв.

От Теодора Кокаланова

Легенди се носят за полицаите катаджии. Някои шофьори не крият, че се опитват да минат метър и честичко им подават т.нар. рушвети, за да си спестят главоболията, свързани с плащането на акта и отнемането на точки поради нарушение. Други водачи категорично заявяват, че не упражняват подобна престъпна дейност и смятат, че след като си нарушил закона, трябва да поемеш отговорност и да си изтърпиш последствията. 

За двама полицаи от Пловдив професията е истинско призвание. Те са пример как беззаконието на пътя не трябва да се толерира, а да се наказва. Пловдивски бизнесмен им предложил 600 лева подкуп, но те твърдо отказали. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си автомобил в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения.

Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев патрулирали, когато на оживен булевард покрай тях профучал скъп черен джип. Катаджиите го настигнали и го спрели.

"Колата беше със затъмнени стъкла, което е явно нарушение на Закона за движение по пътищата. Изискахме необходимите документи - документ за самоличност, шофьорска книжка и документи на автомобила, лицето не ги представи", разказа Стефан Карчев. 

Мъжът учтиво бил поканен в полицейското управление за разпознаване. По пътя станало ясно, че скъпият джип няма и "Гражданска отговорност". Така 48-годишният бизнесмен се сдобил с три акта за нарушения. Преди да му бъдат написани, бизнесменът се пробвал да избяга от ударите на закона.

"Същият ни предложи подкуп, с което много ни възмути. Каза ни, че ни предлага 600 лева, но в момента има само 105 лева", разказа още Карчев. Въпреки уверението на бизнесмена, че след това ще получат и останалите пари, двамата полицаи не взели подкупа. Оставили банкнотите на масата и арестували нарушителя.

И двамата полицаи не отричат, че се нуждаят от средства, но изкарани по честен начин. Единият чака бебе, а другият има натрупани сметки за плащане, съобщава Нова телевизия. Казват, че знаят цената на парите, защото преди да облекат униформите, са завършили икономика. Избрали обаче да служат на реда.

Бизнесменът е пуснат на свобода срещу гаранция от 1000 лева. Възмездието и за двамата полицаи, проявили гражданска доблест, е морална награда от ръководството на пловдивската полиция. Бизнесменът ще бъде съден по бързото производство. По закон може да получи до 10 години затвор. 

Водещи

Най-четени