Бизнесът иска тежки условия за майчинските 04.02 | 09:32

Жените да избират между по-скъпо или по-дълго майчинство, предлагат от БСК

От Христина Рафаилова

Жените  занапред да имат тежката дума за дължината на майчинството си и парите, които ще получават през този период. Те обаче ще могат да избират между по-малкото зло.

От Българската стопанска камара (БСК) предлагат те да имат право да решат дали да имат 2-годишно майчинство и да получават по-малко пари, или да гледат детето си за по-кратък период и да вземат по-високо обезщетение. 

Тази идея е част от 28 мерки, които работодателската организация предлага да бъдат обсъдени от социалните партньори в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество.  

Представителите на бизнеса мотивират предложението си с това, че дългото отсъствие на жените заради отглеждането на дете вреди на тяхното професионално развитие. Според шефа на БСК продължителното майчинство понижавало квалификацията и изключвало от пазара на труда представителките на нежния пол. 

От работодателската организация тръгнаха на война срещу 20-дневния платен отпуск за майките. От камарата настояват той да се преразгледа. 

"През последните години работодателите са поставени под все по-силен натиск от страна на синдикатите и правителството и заради това България има най-негъвкавото трудово законодателство в ЕС, каза шефът на БСК, цитиран от в. "Труд". Това положение поставяло фирмите в трудно положение и те все по-трудно можели да въртят бизнеса си. 

Данев се обяви и против връщането на данъка за доходите в размер до минималната работна заплата догодина, което ще доведе до увеличение с 10% на хората, които официално са заети на минимална работна заплата. Това според него ще увеличи дела на сивата икономика. 

Мерките на БКС целят отмяна на класовете за прослужено време. Работодателите логично искат и първите три дни от обезщетението за болничния да се покрива от бизнеса. 

От БСК настояват за възможността за започване на работа от 15-годишна възраст, право на работодателя да прекратява трудовия договор със служител при навършване на пенсионна възраст и други.

Водещи

Най-четени