Бизнесът отказа да декларира доходи и имоти 11.04 | 15:40

Работодателите се оправдаха, че вече не участват в тристранката

От Десислава Маданска

Нито един от членовете на представителните работодателски организации не е подал декларация по Закона за публичност на имуществото, съобщиха от Сметната палата.

Миналата седмица бизнесът напусна Националния съвет за тристранно сътрудничество в знак на протест срещу законовия текст, който ги задължава да декларират имуществото и доходите си.

Официалните представители на тези работодателски организации са заявили, че са прекратили участието си в Тристранката и затова не попадат сред задължените лица.

Според промените декларации трябва да подадат всички собственици на ВЕИ, шефовете на ЕРП-та, както и ръководствата на работодателските организации, участващи в тристранката.

Това са Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал.

В декларациите се обявяват недвижимото имущество; моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства; парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута; ценни книжа, дялове в дружества с ограничена отговорност, поименни акции в акционерни дружества.

Срокът за лицата, които са задължени да подадат ежегодна декларация за предходната 2012 г. е 30 април.  

Водещи

Най-четени