Били сме повече от добре дошли в Холандия 30.10 | 14:14

А Холандия е важен инвеститор в България, смята посланик Карел ван Кестерен

От Кремена Крумова

Българите са повече от добре дошли в Холандия, тъй като страната има необходимост от работна ръка.

Това каза посланикът у нас Карел ван Кестерен, който посети Велико Търново, цитиран от БТА. Коментарът бе по повод информация в медиите, че до 2014 г. Холандия ще остане затворена за работа на българи и румънци.

"Това е с цел проблемите по отношение условията на труд да бъдат решени", смята  посланикът. "Наблюдаваха се много случаи на лошо настаняване, лоши жилищни условия и ниско заплащане, затова сега е направена програма, която предвижда тези въпроси да бъдат изчистени до 2014 г.", посочи холандският посланик Карел ван Кестерен.

"Холандия е важен инвеститор в България. Според статистиката е най-големият инвеститор. Целта е да се опитваме повече холандски фирми да се включат", заяви още посланикът на Нидерландия Карел ван Кестерен.

Той гостува по повод Деня на Холандия днес, договорен като проява с кмета на старата столица Даниел Панов още през май. Според госта обаче, привличането на бизнеса няма не е лесна стъпка предвид имиджа на България навън, който не винаги е много добър, пише Север.бг.

"Но с такива прояви като във Велико Търново се опитваме да преодолеем тази представа. Затова съм щастлив, че можем да представим страната ми тук. Доволен съм и от факта, че ще изнеса лекция на родния си език във ВТУ, единственият в България, в който се изучава нидерландски език. Затова и Велико Търново е специално място за мен, заради тази възможност", допълни Кестерен.

От своя стана кметът на Велико Търново Даниел Панов поясни, че това няма да е единствената проява с представители на Холандия. Идеята е участие на холандски фирми в юбилейното X международно изложение "Културен туризъм" в старата столица, в коледния базар през декември, побратимяване с холандски град с цел партньорство.

Днес бе открита фотоизложба на 30 висококачествени изображения, представящи холандската природа, култура, архитектура, жители и ежедневие. Експозицията ще имат възможност да видят всички желаещи. Тя ще остане в рамките на един месец в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Посланик Кестерен заедно с кмета на града Панов засадиха и няколко холандски лалета около паметника "Майка България".

В 14.00 часа в ректората на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" посланик Ван Кестерен ще изнесе лекция, посветена на икономическото развитие и позицията на Нидерландия в световен мащаб. Той ще се срещне и със студенти от катедра по Нидерландистика на университета, с които ще дискутира стереотипите във възприятията относно родината му.

В 18.00 часа на бизнес семинар холандски компании, развиващи дейност в региона, ще представят своята дейност и добри практики, а представители на Холандското посолство ще се фокусират върху икономическите сектори от интерес за Нидерландия. "Холандия в един ден” ще приключи с прожекция на холандския филм "BonVoyage” в 20.00 ч. в Арт Клуб "Таралеж".

Събитията за Деня на Холандия са организирани от Посолството на Кралство Нидерландия с подкрепата на Община Велико Търново.

Водещи

Най-четени