Битка още от първия чин - трима първолаци се борят за едно място 03.06 | 08:59

Сред най-желаните софийски училища са тези, в които се изучава чужд език

От iNews.bg

По трима кандидат-първолаци се борят за едно място в елитните школа в София, показва проверка на в. "Монитор". "Сред най-желаните училища са тези, в които се изучава чужд език", обясни директорът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

В 32-ро СОУ "Свети Климент Охридски" например са подадени около 500 заявления, а местата в първи клас са 144. В 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов” пък ще има 4 паралелки с по 24 деца, а подадените заявления са били 3 пъти повече "Тази година имаше по-голям интерес в сравнение с миналата. Подадените заявления са 332”, отчете помощник-директорът на училището Венета Василева.

Сред най-желаните училища са 73-то СОУ и 20-о ОУ, където се преподава немски език, както и 134-то СОУ, което е известно като Еврейското. И тази година пред тези школа се извиха опашки от родители, за да подадат документи за децата си.

Пред столичното 133-то СОУ "А. С. Пушкин", известно като Руското училище, опашки се заформиха 6 дни преди началото на приема. "Имаме над 200 заявления за първокласници, но за съжаление ще приемем само 96 деца. Нямаме база, за да увеличим паралелките", коментира директорът на училището Даниела Борисова.

Днес в София ще бъде оповестено класирането на първолаците. След това родителите ще имат два дни, за да запишат детето си в желаното школо. Второ класиране с незаетите места ще бъде обявено на 6 юни.

В част от училищата децата и родителите се явяваха на интервю за прием. В останалите важи точковата система, според която най-голяма преднина хлапетата ще получат, ако имат брат или сестра в същото училище и ако семейството живее в района му.

 

Все още не е ясно колко са пуснатите документи за първолаци в столицата. Очакванията на РИО-София са този септември училищния праг за първи път да прекрачат над 11 000 деца. Заради мобилността на семействата точната бройка на първокласниците ще стане ясна наесен.

От своя страна учебниците да се отпечатат в печатница на МОН, предложи просветният министър проф. Анелия Клисарова.
За всеки предмет в основното образование да има по един, а не както сега по 3 учебника, предлага образователният министър проф. Анелия Клисарова.
"Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни”, мотивира се тя.
Според нея учебниците трябва да излизат от печатницата на МОН, защото сега ведомството давало милиони левове на частни фирми за направата им. Преди месец МС одобри отпускането на 42 млн. лв. за преиздаване на стари помагала. "Ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата", описа предимствата Клисарова.
Експерти от МОН вече правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници. Според просветния министър учебниците трябва да се пишат от учители от различни школа, за да са разбираеми за децата. 
От днес на страницата на МОН ще има форум за обсъждане на промени в Закона за училищното образование. Първоначално предложения ще могат да дават само експерти, а след това в дебатите ще се включат и граждани.

Водещи

Най-четени