Битката за поста главен съдебен инспектор започна 21.03 | 16:51

Реформи и законодателни промени искат Точкова и Чочкова

От iNews.bg

Битката за главен съдебен инспектор започна днес между двете кандидатки Теодора Точкова, председател на Административен съд Хасково и Вера Чочкова от Софийски градски съд. В Съдебната палата двете бяха изслушани от неправителствените организации и им бяха зададени редица въпроси.

Кандидатките отговориха на питанията на специалистите и изразиха своите позиции по проблемите на съдебната система.

Според Теодора Точкова Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) не трябва да се възприема като наказателен орган, а като орган, който да оказва помощ на съдилищата. Тя е на мнение, че трябва да се засили ролята му при атестиране на магистратите и при противоречива съдебна практика, установена при осъществяване на контролна дейност да сигнализира компетентните органи за отправяне на искане за приемане на тълкувателни решения или постановления.

По думите й Инспекторатът трябва да продължи да си взаимодейства с другите държавни органи и органите на съдебната власт, за да може, заедно с тях да осъществи съдебната реформа.

Точкова подчерта, че номинацията й за поста е била изненада за самата нея. Другият кандидат Вера Чочкова заяви, че доста се е чудила дали да се включи в надпреварата, но кураж да вземе положително решение са и дали нейните колеги.

"За себе си мога да кажа, че не се предавам лесно и съм борбена. Обичам предизвикателствата. Тази позиция ще бъде по-различна от съдийската ми работа до момента", посочи Чочкова, цитирана от Агенция "Фокус".

Номинираната смята, че, когато системата има нужда от реформи, някой трябва да се заеме с тях. Според нея Инспекторатът следва да окуражава съдиите и прокурорите, които имат потенциал. "Той трябва да спомага за работата им, подобряване на организацията на делата, методите за управление във всяко звено, за да гарантира един справедлив процес”, каза още тя. Тя вижда ролята на Инспектората като на един конструктивен лечител като първата стъпка за подобряване на съдебната система е диагностицирането на съществуващите проблеми.

Необходим е един задълбочен анализ на дисциплинарната практика до този момент, на инспектората, разликата по отношение на това, което той предлага като решение, и от друга страна – решението, което предлага Върховният административен съд. Това би спомогнало за един баланс между престъпления и наказания, заяви Чочкова.

Кандидатката видя и необходимост от извършването на законодателни промени, тъй като в сегашната си рамка Инспекторатът не може да изпълни функциите си. Част от законодателните предложения са въвеждането на квотен принцип за инспекторите, както и да се създаде една методология, която да дава оценка на продължителността на сроковете в досъдебното производство. Друг проблем според Чочкова е сигурността на системата за случайно разпределение на дела.

"Когато е отворена една врата за създаване на корупционни практики – тя трябва не просто да бъде затворена, а зазидана”, каза още Чочкова.

Водещи

Най-четени