Благослов за бойните знамена и във Варна 06.05 | 15:09

Тържествен марш на представителните роти в морската столица

От iNews.bg

След София и във Варна военните участваха в тържествен марш по случая Деня на храбростта и празника на армията 6 май. Стотици варненци и гости на морската столица наблюдаваха шествието по пл. "Св. Св. Кирил и Методий".

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен и благослови бойните знамена на представителните роти от Варненския гарнизон, предаде БНР.

Хората, дошли да гледат парада във Варна, си припомниха, че всъщност българско знаме никога не е било пленено, а славните победи на българската армия винаги са били въпрос на възпитание на всички млади хора и на следващите поколения.

Варненци са особено горди, че именно контраадмирал Митко Петев, командир на военноморските сили, е командващ парада и в София.

Празничното шествие продължи до Паметника на загиналите в сръбско-българската война, където бяха поднесени венци и цветя от кмета на града Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, комодор Коста Андреев – заместник-командирът на Военноморските сили командваше варненският парад.

Контраадмирал Митко Петев, който днес наистина има високата чест да командва парада и в София, се обърна и към военните моряци и към техните близки:

"Самият факт, че като приоритетен проект, придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб е възприет от МС като приоритет, само по себе си вече означава много. За мене лично е чест и удовлетворение да бъда командващ парада, както се казва, е редът на флота да командва парада. Надявам се, че е ред и да получи нещо повече за това – признание, тоест наистина българските моряци да могат да служат достойно на нова техника, която е обещана".

Най-четени