Благотворителността струва скъпо дори по Коледа 05.12 | 09:46

Русенският кмет не дава зала за благотворителен концерт. Не слушал поп фолк

От Таня Георгиева

В навечерието на Коледа най-много се говори за добротата, човещината и протегнатата за помощ ръка. Но при проведения вече благотворителен концерт "Нека не бъдем безразлични към Митко", който се проведе на 20 октомври 2012 г. в русенския Летен театър нещата вече не стоят точно така. 

Организаторът на събитието Симон Милков от Велико Търново потърси съдействие от колегите ни от Север.бг.

Той вече е провел няколко благотворителни концерта в помощ на пострадали и хора в неравностойно положение в различни градове на страната - Кюстендил, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, както сам сподели, "винаги с подкрепата и разбирането на съответната Община. 

Поводът, по който Симон Милков се обърна към нас бе: "Обидата и дискриминационното отношение от страна на кмета на Русе Пламен Стоилов, който отказа да отпусне зала за безвъзмездно ползване с оправданието, че не слуша поп фолк и, ако щяло да има такъв стил музика, да забравя. Платих наема на Летния театър в града и там направихме концерта.".

След телефонен разговор със секретаря на кмета и писмено запитване по казуса, от институцията отговориха подробно на запитването, акцентирайки върху законовите основания за отъждествяване на дискриминационно поведение, съгласно Закона за защита от дискриминация. Публикуваме писмото с известни съкращения:

"На 08.10.2012 г., г- н Милков е подал молба като представител на фондация "Нека да не бъдем безразлични", с която изразява желание да му бъде предоставена спортна зала "Дунав" на 19.10.2012 г. за безвъзмездно ползване, както и да се назначи полицейско присъствие за безопасно провеждане на мероприятие. Молбата не е удовлетворена, в следствие на което г-н Милков подава жалба. Той счита, че е налице дискриминация в качеството му на организатор на благотворително мероприятие и гражданин. Не става ясно обаче, по кой от признаците по чл. 4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) жалбоподателят счита, че е дискриминиран.

В писмото са упоменати признаците на дискриминационно поведение, залегнали в чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация. Съгласно тях обаче, "в конкретния случай, не са налице предпоставките за дискриминация както по отношение на г-н Симон Милков, така и спрямо г-н Димитър Иванов и семейството му.", смятат от Общината.

Решението за отказ от безвъзмездно предоставяне на зала "Дунав" се основава на спазване на нормативните актове.

Наредба № 16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе в чл. 59, т. 49 (изм. с реш. №914/ 17.06.2010 г.) регламентира цени за предоставяне на услуги в зала "Дунав". Въз основа на тази разпоредба тя се отпуска за ползване само срещу заплащане, не и безвъзмездно.

Наредбата на Окръжен съд Русе, като нормативен акт с местно значение, се прилага на територията на Общината, а кметът като орган на местно самоуправление съгласно чл. 44, ал.1, т.7 от ЗМСМА "организира изпълнението на актовете на общинския съвет и внася в общинския съвет отчет за изпълнението им два пъти годишно".

"Следователно отказът за безвъзмездно предоставяне на зала "Дунав" за ползване не е проява на дискриминация, а изпълнение на нормативно предписано задължение в очертаната от закона материална компетентност.", се казва още в писмото.

Претенциите на г-н Милков за публично извинение, както и изплащане на обезщетение в размер на 5 000 лв. се считат за неоснователни. Глава пета от закона урежда изчерпателно правомощията на КЗД за налагане на принудителни административни мерки и санкции при установена проява на дискриминация. В случая КЗД няма правомощия съобразно исканията на жалбоподателя.

Симон Милков е сезирал за ситуацията омбудсмана Константин Пенчев и Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. Изпратил е сигнал и до правните органи за нанесена морална обида. Преди дни тъжбоподателят е получил обаждане от кабинета на Омбудсмана, в което е заявено, че "застават зад жалбата и ще помолят г-н Стоилов да се извини, както на Симон Милков, така и на семейството на момчето".

"Що се отнася до твърдението на г-н Милков, че е получил уверение от Омбусдмана на Р България г-н Константин Пенчев, съгласно чл.19 от Закона за омбудсмана, не е в правомощията му да задължава кмета на общината да извършва определени действия. В ал.1,т.4 на чл.19 от Закона за омбудсмана, той има право да отправя предложения и препоръки за възстановяване на нарушени права и свободи пред съответните органи. Но в конкретния случай, не е на лице нарушаване на права и свободи, доколкото благотворително събитие се е провело в Летния театър на територията на гр.Русе.", е отговорът от администрацията на крайдунавския град.

Освен отказа да бъде предоставена безплатно зала за благотворителния концерт, Симон Милков, по думите му, не е допуснат до сесия на общинския съвет, където, освен да присъства, е заявил в молба и желание да се изкаже по темата за концерта, като така даде гласност на проявата. 

"Беше ограничено правото ми да присъствам на сесия на Общински Съвет и да изказвам мнение не пряко по дневния ред. Това противоречи и на ЗМСМА. Бях охраняван като престъпник от няколко човека. В началото, когато подадох молбата, уж нямаше никакъв проблем, но, след като с г-н Стоилов възникна конфликтната ситуация, и присъствието ми на сесия на ОС бе съзнателно провалено. ", оплака се Милков.

Отговорът: "Съгласно ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, на заседание на Общинския съвет може да присъства всеки. А заявления за изказване се разглеждат и гласуват от Председателския съвет към него. На свое редовно заседание на 18.10.2012г., на което са присъствали 8 от неговите общо 11 членове, е било разгледано постъпилото от г-н Милков заявление. Резултатът от проведеното по него гласуване и 0 "за", 5 "против" и 3 "въздържал се".

Водещи

Най-четени