Близки и приятели отдадоха почит на Петко Бочаров 07.03 | 19:41

„Уникален човек и ерудит! Вървеше малко преди времето“, каза за него Славчо Пеев

От iNews.bg

Близки и приятели отдадоха почит пред дуайена на българската журналистика Петко Бочаров. Стотици дойдоха да се поклонят и изпратят в последния му път в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Големият български публицист и коментатор на вътрешни и международни новини почина на 2 март на 97 години. Самият той казваше за себе си, че е най-възрастният действащ журналист в света – до последно публикуваше свои материали във в. "Новинар".

Петко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 г. в София или както сам казваше: "Връстник съм на Ньойския договор". Завършва престижния Американски колеж в столицата, а след това право в Софийския университет. От 1952 г. работи в БТА, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие става заместник-главен редактор.

Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари във "Всяка неделя". Има редовни рубрики по БНТ, в радио "Свободна Европа" и в "Дойче веле". Най-популярен сред българските зрители става с публицистичните си коментари си по БНТ и крилатия си израз: "Да, ама не!".

На погребението беше директорът на БТА Максим Минчев, където Бочаров е работил дълги години, певецът Кирил Маричков, актьорът Славчо Пеев, режисьорът и сценарист Любомир Халачев.

"Петко беше весел и усмихнат човек. Макар, както сам казваше – че е "живял в няколко Българии", това не му се отразяваше на мирогледа. Предполагам, че и през трите Българии се е държал по един и същи начин. Гледаше ведро на живота. Аз си го спомням като човек, който винаги е усмихнат, знаеше много. Непрекъснато се интересуваше от това, което става около него и в света. И в същото време беше един изключително силен и натурален българин", заяви Любомир Халачев.

Актьорът Славчо Пеев пък си спомни: "Петко беше на всяко представление на Сатиричния театър. Освен това беше личност, която е рядкост. Най-важното - беше прогресивен човек. Той вървеше с времето, вървеше малко преди времето, той много ясно разбираше какво става в тази държава. Абсолютно му вярвах. Той беше човекът, който си призна, че се е подписвал тука. Това е цялата истина, уникален човек, уникален! За жалост и до последния момент си остана в главата с много ясни, трезви мисли за тази държава. Лека му пръст! Бог да го прости!".

"По ми е лесно да говоря за живия Петко. И все пак искам да кажа, че хора като него са символ за българската журналистика", каза Максим Минчев.

"Помня го с много повече неща от много хора, защото ми е и чичо - единственият ми жив чичо доскоро. Много му се възхищавах, много му се радвах, докато беше между нас, защото винаги говореше интересни неща и знаеше всичко, каквото става по света. И винаги беше много точен в прогнозите и преценките си", сподели музикантът Кирил Маричков. Той призна с благодарност, че една от първите музикални уредби на легендарната група "Щурците” е получена с негова помощ.

"Петко Бочаров бе един великолепен човек, до последно - с акъла си и който бе много ерудиран”, каза композиторът Стефан Димитров. И той си спомни за разказите му, че е живял при три системи - в Царство България, при комунизма и днес. "Виждахме се в един кръг "11”- лятото ходехме на морето и там сме си говорили толкова интересни неща, които никога няма да забравя. Остави следа в журналистиката. Беше прекрасен човек със своя достоен живот от 97 години", каза композиторът.

"Не познавам друг човек, на когото така да не му пукаше дали ще нарани нечии чувства, дали ще наруши тактичността - просто говореше това, което мисли”, спомня си Любен Дилов-син.

"Малко са хората, които човек така лесно може да запомни като Петко. Защото той бе човек, който успя да живее в хармония с другите и със света и да не си губи земния живот- нещо, което много от днешните българи не правим. Така че той притежаваше генетична мъдрост, прозрение и висока интелигентност. Той остава с нас и в нас - в душите и мислите ни”, каза колежката му от БНТ Даниела Кънева.

Водещи

Най-четени