Близки на загиналите в Горни Лом: Ще съдим държавата 09.11 | 12:16

Те са категорични, че е допусната небрежност

От Лазар Тодоров

Близките на загиналите след взрива в завода "Миджур" в Горни Лом ще съдят държавата, защото според тях тя е главният виновник за трагедията. Това казаха пред камерите на Нова тв почернени роднини на жертвите 40 дни след трагедията, която разтърси околностите на селото.

Семейството на загиналия Пламен от Чипровци живее със спомена за него. "Все едно е отишъл на работа и аз още чакам да се върне", каза съпругата на Пламен. Майка му също не може да преживее загубата. Тя сънува сина си няколко дни след трагедията и казва, че няма правосъдие. Скептична е, че виновниците ще бъдат наказани.

Близките обаче не се отказват и са категорични, че ще съдят държавата, защото според тях тя е главният виновник за трагедията.

Почерненият бащата на 26-годишния Михаил, който загина при инцидента вече е говорил с адвокат, който ще се заеме със случая. Според него държавата ни е допуснала небрежност, защото е позволила опасни противопехотни мини да се взривят на наша територия, след като са пренесени от Гърция, където властите са предвидили риска.

Макар близките да са скептични, че случаят ще се разрие докрай, те няма да се откажат от правото си да разкрият и да накажат виновниците за трагедията. 40 дни след трагедията разследването продължава. Изяснява се спазвани ли са условията на за работа в завода и дали боеприпасите са били съхранявани правилно.

При трагичния инцидент в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Днес с панихида в селото ще бъде почетена паметта на хората, намерили смъртта си във взрива. 

Водещи

Най-четени