Близнашки: Не сме търсили извънредни правомощия 06.08 | 11:20

Активно участие на гражданското общество в изборите, подчерта той

От Теодора Кокаланова

Не сме търсили извънредни правомощия. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението от правителството на Пламен Орешарски. "Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство", заяви Близнашки.

По думите му през последната година българското общество е преживяло драматични сътресения. "Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички", подчерта Близнашки. 

Профеосрът заяви, че е необходимо възстановяването на доверието на гражданското общество в политическите институции. "Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество", подчерта проф. Георги Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.     

"Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм. Ние ще откликнем на болките и тревогите на нашите пострадали сънародници. Ще търсим помощ по т.нар. европейска солидарност, но като българи е редно да имаме национална отговорност", добави той във връзка с наводнението в Мизия. 

Близнашки благодари за това, че правителството на Пламен Орешарски е премахнало загражденията около институциите. "Нашето намерение беше да бъде първото ни решение, но вие ни изпреварихте", заяви проф. Георги Близнашки. 

Водещи

Най-четени