Близнашки ги нареди - роднина до роднина 11.09 | 08:40

Не липсват роднински и семейни назначения в служебното правителство

От iNews.bg

Служебното правителство, оглавявано от Георги Близнашки, още незапочнало работа, започна да уволнява и да назначава нови служители.

За няколко дни бяха назначени зам.-министри, като някои от тях - доста странни и необясними, като например Виктор, известен с песента "Откакто ти" в дует със Стоян Михалев. Той се проявяваше и като протестър и можеше често да бъде видян на протестите срещу правителството начело с Пламен Орешарски.

Но освен това - оказва се, не липсват и роднински, и семейни назначения, установи проверка на БГНЕС.

В първите дни от мандата си служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов назначи за главен секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, която е заемала този пост вече два пъти - при управлението на правосъдните министри Миглена Тачева и Маргарита Попова. Последната година Ивелина Николова е главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването, като името ѝ още присъства на сайта на институцията.

Само седмица след връщането на Николова в Министерството на правосъдието за съветник към политическия кабинет на вицепремиера Христо Иванов в Министерски, съвет е назначен Георги Евгениев. От Министерството на правосъдието уточниха, че Евгениев ще следи работата на държавните ведомства, за които Христо Иванов отговаря като вицепремиер. Георги Евгениев е с дългогодишен опит в държавната администрация.

В мандата на ГЕРБ Евгениев работи в "Топлофикация София", а преди това и в Комисията за защита на потребителите. По времето, в което Ивелина Николова е главен секретар на Министерство на правосъдието в мандата на министър Маргарита Попова – Евгениев е главен секретар на Централния регистър на особените залози, който е към правосъдното ведомство.

В мандата на Тройната коалиция Георги Евгениев е служител на Държавния инспекторат към Министерството на държавната администрация и административна реформа. В правителството на НДСВ и ДПС Евгениев е главен секретар на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", а преди това е изпълняващ длъжността директор на Протокола на Министерството на външните работи. В периода 1985-2000 е служител на Министерство на отбраната, където отговаря за "тилови и медицински имущества".

В обстойната биография на Евгениев, която от Министерството на правосъдието предоставиха, не е посочено неговото семейно положение. Източници от "Дондуков" 1 обаче потвърдиха, че настоящият главен секретар на Министерство на правосъдието Ивелина Николова и настоящият съветник в кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Георги Евгениев от години живеят на семейни начала.

В декларацията пред Сметната палата за 2013 г. Ивелина Николова декларира, че притежава автомобил, закупен за 2500 лв. през 2010 г., както и банков кредит от 20 000 лв. Според декларацията Николова не притежава никакви недвижими имоти. Въпреки че Николова и Евгениев се намират във "фактическо съпружеско съжителство", от това трудно ще последват правни последици. Причината - "фактическото съжителство" присъства в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, но доказването му е затруднено заради липсата на легално определение в Семейния кодекс.

При обсъждането на промените в Кодекса преди пет години, народните представители "случайно" пропускат уреждането на легалното определение за "фактическо съпружеско съжителство". Вероятно е чисто съвпадение и факта, че по времето, в което текстовете се подготвят от Министерството на правосъдието, главен секретар на ведомството е именно Ивелина Николова.

"Роднинско" назначение е извършено и в Министерството на външните работи. За съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов е назначена Десислава Димитрова-Прошкова. Съветникът на външния министър е съпруга на столичния общински съветник Прошко Прошков, който е бивш съпартиец на служебния министър на външните работи Даниел Митов в две партии – Демократи за силна България и Движение България на гражданите.

За ръководител на медийния екип на Министерството на здравеопазването преди месец бе назначена Руслана Петрова, която е дъщеря на предишния служебен министър на здравеопазването и началник на Военно-медицинска академия проф. Николай Петров. Странното в случая е, че служебният здравен министър Мирослав Ненков се явява подчинен на бащата на новоназначената ПР-ка на министерството. В момента д-р Ненков е в отпуск като и.д. началник на реанимацията на ВМА. Самата Петрова има скромен професионален опит. Работила е около година в столичен вестник.

Преди десет дни стана известно, че за съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова е назначена Ива Йорданова, бивш член на ръководството на Движение България на гражданите. Назначението на Йорданова, която преди години стана известна с танцувалните си умения в "Шоуто на Слави", доведе и до разкритието, че съветничката по въпросите на българите в чужбина на служебния вицепремиер е станала причина лидерът на СДС Божидар Лукарски да подаде молба за развод.

В интервю за в-к "24 часа" Лукарски обяви, че се е запознал с новата си любима покрай кампанията на Реформаторския блок за отминалите европейски избори и след развода си смята да предложи брак на Йорданова.

Водещи

Най-четени