Близнашки се надява скоро да затоплим отношения с братушките 30.09 | 18:17

Според премиера кризата в отношенията ще е краткосрочна

От Филипа Тодева

България се надява на скорошно възстановяване на отношенията между Русия и Запада. Това става ясно от думи на служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Лично аз смятам, че колкото по-скоро се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре за всички. Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, защото споделяме оценката на европейските ни партньори, че действията на руските лидери, бяха неприемливи. Въпреки това аз считам, че това е сравнително краткосрочна криза, от която не е необходимо да се правят дългосрочни изводи и заключения. Важното е възможно най-бързо да се намери приемливо решение за разрешаване на ситуацията", заявил Близнашки.

Според него тази криза не трябва да се превръща в причина за влошаване на двустранните отношения между България и Русия. Премиерът припомнил, че традиционно между България и Русия се развиват добри отношения. "Ние не искаме разделение в обществото между русофили и русофоби, длъжни сме да поддържаме добри чувства между народите си, въпреки че политическите ръководители понякога предприемат действия, която ги поставят в риск", добавил Близнашки.

Пред руската агенция той е потвърдил спирането на всякакви дейности по строителството на газопровода "Южен поток". "Ние ще следваме решенията на Европейската комисия, ще се придържаме към колективната гледна точка", казал още той.

Водещи

Най-четени