Близо 100 тона боклук са пристигнали в Хан Богров след ледената буря 10.07 | 13:00

В някои паркове, междублокови пространста и квартални улици все още има листа

От Теодора Кокаланова

"В инсталацията за преработка на зелени отпадъци в Хан Богров са постъпили над 92 тона листна маса и клони", заяви кметът Йорданка Фандъкова. По думите ѝ над 90% от големите булеварди в града са почистени още през вчерашния ден. Продължава разчистването на паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици.

Според Фандъкова щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в "Землене" и "Дружба". "Имаме повредени керемиди, счупени стъкла, натрошени фасади на 7 сгради на звената за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София", посочи тя. 

Експертите от Столична община са отчели счупени стъкла в няколко ДКЦ-та, в IV градска болница, в I АГ болница и в Столичната онкоболница. Сериозни щети са нанесени на покрива на Столичната библиотека и в няколко културни дома. "Продължава работата по почистване на зоните и районите", уточни кметът. 

Общинските съветници от БСП заявиха, че нямат претенции към работата на общината след силната градушка, но имат забележки. "Обезпокоени сме от това, че явно наличната техническа инфраструктура и най-вече отводнителната система и 27-те хиляди шахти са недостатъчни или са в състояние, което не е годно да се справи с подобна водна стихия. Това показва, че действията на операторите по чистотата, които отговарят за това и "Софийска вода" са недостатъчни", отбеляза Милка Христова от БСП. 

Фандъкова отбеляза като проблеми невъзможността да бъдат оповестени хората за подобно природно бедствие, както и липсата на канализация и отводняване в голяма част от районите на София, предаде БНР.

Водещи

Най-четени