Близо 11 хил. шофьори с превишена скорост за седмица 26.04 | 19:14

Нарушенията са с 1 115 повече в сравнение с предишната подобна акция през август 2011-та

От Андриян Георгиев

При едноседмична спецоперация на "Пътна полиция" са били констатирани 10 766 нарушения на разрешената скорост за движение, съобщават от МВР. От тях 2 355 нарушения са установени от катаджии на пътя. Останалите 8 475 нарушения са установени чрез видеонаблюдение.     

Подобна акция се е провела във всички страни-членки на Европейския съюз. Тя е организирана от Европейската организация на службите на пътна полиция (TISPOL) и има за цел подобряване безопасността на движението и предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия. 

В сравнение с проведената операция на TISPOL през август 2011 г. са установени 1 115 нарушения повече.

По време на проверките, освен спазването на разрешената скорост за движение по пътищата, е бил извършен контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност” на автомобилистите, като са съставени 92 акта по Кодекса на застраховането.

Установени са и редица криминални престъпления: 5 случая на притежаване на наркотични вещества; незаконно притежаване на огнестрелно оръжие; 10 случая на транспортиране на крадени стоки.

Разкрити са 56 други криминални престъпления, като като преобладаващо са случаите на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Прави впечатление, че броят на нарушенията, установени от служители на пътя, е намалял с 1 363, докато установените от автоматични технически средства са се увеличили с 542.

Водещи

Най-четени