Близо 13 000 души повече ще дадат своя глас на 5 октомври 28.08 | 20:35

Предварителните избирателни списъци съдържат 6 931 855 души

От Цанка Донкова

Хората, които ще могат да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 5 октомври, са с над 12 000 повече в сравнение с броя на избирателите през 2013 година. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов.

"Предварителните избирателни списъци за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели - обяви той и обясни, че числото е такова, защото много българи, които живеят в чужбина, имат постоянен адрес в България.

През 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а за изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.

"Досега подготовката за изборите протича нормално и спокойно. Надявам се, че този път ще има по-малко напрежение. Работим отлично със служебното правителство, координацията се осъществява на всички равнища, не само с премиера, който отговаря за изборите, но и с останалите министерства, които са включени в изборната подготовка", информира Александър Андреев.

Ясни са вече и изпълнителите, които ще изработят клиповете и печатни материали за предизборната кампания.

"Мейл бокс ООД"е изпълнителят за печатните материали, а "Междинна станция ООД" ще отговаря за клиповете. Фирмите са били избрани по процедура по Закона за обществените поръчки, посочи Камелия Нейкова и подчерта, че в правомощията на ЦИК се съдържа изготвянето на анализ за проведените избори и възможност за предложение до законодателя за промени в Изборния кодекс.

"След изборите за народни представители на 5 октомври ЦИК ще направи този анализ и заедно с изборите за Европейския парламент ще обсъди и направи общо предложение за промени в законодателството, ако анализът налага да има такива", обобщи тя.

Във връзка с регистрацията на партиите и коалициите от ЦИК припомниха, че беше заличена регистрацията на една партия и не беше допусната регистрацията на друга, а именно - "Другата България" и БКП. По отношение на "Другата България" беше подадена жалба и ВАС се произнесе и потвърди решението ни, решението за БКП също беше потвърдено, добави Александър Андреев.

Водещи

Най-четени