Близо 19% е бил контролираният вот на изборите 27.05 | 15:47

Около 59% от установените нарушения са свързани с организацията

От Десислава Маданска

18,68% е бил контролираният вот на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Това съобщиха от "Прозрачност без граници", които са наблюдавали вота в 31 избирателни комисии и 290 секции.

От данните става ясно, че около 59% от установените нарушения са свързани с организацията на изборите, 19,37% – с агитация в изборния ден. Случаите на купуване на гласове са били едва 3,1% от подадените сигнали.

По думите на изпълнителния директор на асоциацията Калин Славов 41-вото народно събрание не е защитило очакванията за промяна в Изборния кодекс, за да се гарантира контрол върху отпечатването на бюлетини, изборни книжа и печати.

Според него предишният парламент не е направил необходимото и за прилагането на нов подход за съставяне на избирателните списъци, както и предоставянето на възможност за максимална представителност на гражданските интереси и плурализъм по отношение на участието в медиите.

От организацията посочват още, че най-големият дефицит е свързан с обучението на членовете на секционните избирателни комисии, предаде bTV. То било проведено в последния момент и се е отразило негативно върху работата на секционните избирателни комисии в изборния ден. Като цяло организационните нарушения в изборния ден били 58%.

Водещи

Най-четени