Близо 200 нови молби за помощи от бедствието в Аспарухово 03.09 | 11:27

Те са от хората, които не са подали документи по време на кампанията за подпомагане

От Цанка Донкова

197 са новоподадените молби за подпомагане на пострадали от бедствието в Аспарухово. Това заяви Милена Сиракова, директор на БЧК – Варна, съобщава агенция "Фокус".

Тя уточни, че хората, които не са попаднали в списъците за помощи по време на кампанията за подпомагане на засегнатите от наводнението в района, сега са получили възможност да кандидатстват.

Разглеждането на списъците все още не е приключило, тъй като се изисква прецизност. Оказва се, че има много неоснователни молби, тъй като голяма част от молбите са от няколко лица, съставящи едно домакинство. Милена Сиракова припомни, че помощите се полагат на засегнато домакинство, а не на отделните лица.

Тя посочи, че има хора, които вече са получили своята еднократна помощ и въпреки това са подали нови молби. Според това, колко са подадените молби ще се прецени вида на помощта. Нейният еквивалент е 850 лв., но ако паричните средства не достигнат, ще бъдат отпускани материални помощи под формата на битова техника на същата стойност.

Очаква се в края на седмицата списъка да бъде обстойно проверен и да е изготвено становище, което да се разгледа от обществения съвет към БЧК. След това ще бъде изпратено предложение до Националния обществен съвет за отпускане на допълнителни средства за лицата, които подлежат на подпомагане.

Водещи

Най-четени