Близо 2000 вече са напуснали МВР 06.11 | 16:45

Полицаите няма да отстъпят, протестите продължават в цялата страна

От iNews.bg

До момента полицаите, подали рапорти за напускане на МВР, са близо 2000. Това съобщава председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Той уточни, че не може да каже с точност колко са пожелали да се разделят с работата си в полицията. Това обаче ще се отрази и на работата на останалите служители на реда, предупреди Попов. При всички положения обаче напусканията ще бъдат сериозен удар върху системата и мотивацията на останалите служители, предупреждава синдикалистът цитиран от БНР.

Попов е категоричен, че полицаите няма да отстъпят от исканията си и ще продължат с протестите в цялата страна. Лидерът на СФСМВР обясни, че през лятото, когато отново протестираха, служителите на реда са поискали само 3 години гратисен период за реформите, но правителството не се е съобразило с исканията. Затова сегашните предложения в Закона за бюджета за 2016 г. са отприщили демонстрациите и те са станали спонтанно, а не планирано. "Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа", коментира Попов.

Според него проблемът не е, че ще намалеят заплатите на полицаите, а че тези на новите служители никога няма да достигнат тези на по-старите кадри на МВР. "Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40% от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40% между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР", обясни лидерът на СГСМВР.

Водещи

Най-четени