Близо 30 фирми у нас предложиха работа на сираци 13.12 | 20:06

Държавата ни дава твърде много, смятат младежи, лишени от родителски грижи

От Ивелина Георгиева

28 фирми взеха участие на специализирана трудова борса, която предоставя възможност на социално уязвими групи в обществото - младежи, лишени от родителски грижи, хора с увреждания и в неравностойно положение - да се срещнат с работодатели, предлагащи работа.

Борсата е заключителният етап от проекта "Повишаване възможностите за заетост, професионална реализация и самостоятелен живот на социално уязвими групи, напускащи специализираните институции в София".

От началото на годината в рамките на проекта младежите са обучавани как да си намерят работа, да развият компетенциите си, да работят с компютър и пр.

Фирмите, които са заявили участие в борсата, са от всички професионални области, каза ръководителят на проекта Милан Зарев. Той уточни, че сред тях има водещи компании и големи вериги за техника и бързо хранене.

"Мотивацията да дойда тук е най-вече лична, защото аз вярвам в подобни дейности", коментира работодателят Александър Георгиев.

"Чисто човешко чувство ме накара да дойда тук и успешният опит, който компанията има от назначаването на такива хора", заяви за iNews Николета Бориславова, представител на една от водещите вериги за техника в страната.

Работодателите не правят разлика в изискванията относно длъжностната характеристика при младежите от социалните домове и другите кандидати.

"Изискванията ни към тях са като към всички останали, иначе не би било честно", коментира Николета Бориславова.

В компанията, която тя представлява, работят 5 души, които са в неравностойно положение. Работата, която се предоставя като стартова позиция на тези хора, е от най-ниските нива в компанията, като продавач-консултант, касиер, складов работник и др.

"Надявам се тази трудова борса да даде резултат, а не да се окаже поредната празна надежда", сподели пред iNews сиракът Георги Младенов. Той е на 31 години и живее в Център за временно настаняване в кв. "Люлин".

Георги Младенов не е могъл да посещава редовно обучението по проекта, защото е трябвало да работи през това време.

"Не можех да посещавам семинара, защото той не може да ме нахрани, аз трябва да работя", коментира лишеният от родителски грижи Георги Младенов.

В момента Младенов работи като общ работник по строежи, а желанието му е да се развива в сферата на производството, защото е постоянно.

"Аз съм тук, за да се развивам, тъй като в моята ситуация нямаш избор и се съгласяваш с работата, която ти предложат", каза още Младенов.

Той обясни, че специалистите от Българското сдружение за личностна алтернатива, които са организатори на проекта, са му помогнали да подбира думите си по време на интервю за работа, да знае, как да убеди работодателя да избере него и да му покаже, че наистина търси работа.

На въпрос за какво мечтае, Георги Младенов отговори, че иска да постигне целта си, която е да влезе да учи в Техническия университет в София. За да я постигне, младежът ходи на курсове по рисуване и композиция, тъй като специалността, към която се стреми, е "индустриален дизайн".

Според него голяма част от младежите в социални домове не успяват да постигнат своите цели и до голяма степен това се дължи на дискриминацията, че са от ромски произход, или самите те нямат желание да постигнат нещо повече.

Младенов посочи, че в момента живее благодарение на държавата, на която той е изключително благодарен, че е измислила центровете за временно настаняване. По думите му обаче, тя не е усъвършенствала съвсем този свои проект, защото тези центрове сплотяват сираците, след като напуснат специализираните институции, с хора, които не отговарят на критериите да живеят там - например затворници и престъпници.

Според младежа държавата трябва да вземе пример от други страни и да види как те развиват своите сираци след напускането на домовете.

"Според мен проблемът е, че държавата ни дава твърде много", заяви лишеният от родителски грижи и съсед на Младенов Васил Грозев.

"Не може цял живот да знаеш, че всичко ще ти е уредено и дадено на готово, както смятат повечето сираци", коментира Грозев. Според него трябва от по-ранна възраст да се стимулират хората да учат и работят, за да могат да се оправят сами и да имат шанс в обществото.

Водещи

Най-четени