Близо 3100 българчета са станали жертви на насилие 14.12 | 13:33

Обучават нови специалисти за работа с пострадали и тормозени малолетни и непълнолетни

От iNews.bg

През първите 9 месеца на тази година близо 3100 деца са станали жертви на насилие у нас. Става въпрос за 1916 непълнолетни, а 1167 са дори малолетни. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура, съобщава Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики, предаде Нова ТВ.

"В София има действаща "синя стая", в която през тази година са проведени 10 разпита. Пострадалите деца са на различна възраст. Най-малкото дете, изслушвано в такава стая, е на 3.5 г, както и други малолетни деца. Най-често деца на възраст около 10 години се изслушват. В страната има 20 сини стаи, в които са извършени 88 специализирани разпита на деца. В такива места се правят разпити по различни дела. Има деца, обект на домашно насилие, които също се разпитват в такива стаи", обясни още Стайкова пред БГНЕС. Тя допълни и че предстои изграждане на още 20 сини стаи в партньорство в Министерство на правосъдието.

"Започваме работа с родителите, защото дори и те не знаят какви са правата на децата, че могат да бъдат разпитвани от един и същи човек, който при сексуално насилие може да бъде от същия пол", заяви проф. Нели Петрова от Институт по социални дейности и практики. Стойкова допълни, че евродирективата изисква да има минимални нива на защита като децата, които са уязвима група и една от тези мерки е правото да се избягва контакт между жертвата и насилника.

От Института съобщават още, че в София и областта ще има и две обучения по темата. Очаква се към 100 специалисти от системата да бъдат обучени как да взаимодействат в интерес на децата, които са пострадали.

Водещи