Близо 40 000 бебета имат съвременни мама и татко 23.08 | 10:54

60 на сто от новородените имат родители без брак

От Христина Рафаилова

Близо 40 000 бебета ще растат със съвременни мама и татко, които не смятат брака за кой знае каква голяма ценност.  Такъв е броят на новородените, чиито родители " не са вдигали сватба". Това заяви пред в. "24 часа" лица Димитрова от Института за изследване на населението и човека на БАН. 

Статистиката показва, че липсата на документ не прави родните мъже безотговорни. При 70 на сто от случаите на извънбрачните бебета името на таткото е известно и най – вероятно става дума за  семействата от нов тип - без граждански брак, става ясно от думите на специалиста. 

В рамките на 10 години -  от2001 г. до 2011 г. хората,  решили, че съвместното им щастието не зависи от подписите в гражданското, са се увеличили двойно. 

Логично съжителството без брак е характерно за младата част от населението. 70% от такива двойка са на възраст между 16 и 39 години. 

Хората на  40-49 години са по - големи традиционалисти, като едва 16 % не са си казали "да" официално. Мъжете и жените на 50 години държат на брака, като само  14% живеят на семейни начала. 

За новата генерация въздържането от брак, комбинирано със съвместно съжителство, е като тест, смята експертът. Другата причина да си останат неомъжени и неоженени е икономическа. Младите биха встъпили в брачен съюз, но когато се стабилизират финансово.

Водещи