Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло, а страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа 11.10 | 12:47

Изследванията показват, че детското затлъстяване също е с висока честота и ще нарасне с 60% до 2030 г.

От iNews.bg

Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло, а страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа, алармират ендокринолози от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Сред основните причини за проблема е заседналият начин на живот и прекаленото застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също оказват влияние.

При деца с висока степен на затлъстяване има риск от отключване на 250 различни заболявания с напредване на възрастта, каза д-р Цветелина Цветанова от Клиника по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги". Тя подчерта, че ролята на родителите за справяне с проблема е изключително важна.

По данни на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести се запазва висока честота на затлъстяване сред населението в активна възраст. Със затлъстяване са 29 на сто от мъжете и 20% от жените на възраст между 30 и 59 години. При хората над 60 години процентът при мъжете се запазва, а при жените се увеличава до 35 на сто. Изследванията показват, че детското затлъстяване също е с висока честота и ще нарасне с 60% до 2030 г.

Водещи

Най-четени