Близо 400 чужденци в ареста, в Харманли тази сутрин е спокойно 25.11 | 09:45

Шефката на ДАБ подозира външна намеса в организацията на размириците

От iNews.bg

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните бунтове и сблъсъци с полицаи и жандармеристи в бежанския център в Харманли. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени, съобщават от МВР, предаде БГНЕС. От ведомството допълват, че тази сутрин ситуацията в мигрантския лагер е спокойна. В рамките на образуваните две досъдебни производства продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели.

За успокояването на ситуацията свидетелстват и думите на шефката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова. На мигрантския център обаче са нанесени сериозни материални щети, обясни тя пред бТВ. Все още не е ясно на каква стойност са те. Очаква се още днес застрахователите да направят съответната оценка.

Социални работници снощи са посетили бежанския лагер. Имало е трима, които са се оплакали от болки в главата, прегледани са в харманлийската болница, след което са върнати в центъра.

Според шефката на ДАБ не е изключено вчерашните размирици да са били организирани дори извън лагера. Подобно мнение изказа по-рано и премиерът в оставка Бойко Борисов. Изкуствено се създаде напрежение, подчерта Първанова като поясни, че протестът е започнал едновременно. В същото време тя направи аналогия, че досега има съвпадения на мигрантски протести. Така е било, когато имаше инциденти в Кале, и в Германия, в Харманли също е имало. "Вчера се "запали" остров Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка”, каза Първанова.

След 20:00 ч. снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство и се стигна до сериозни сблъсъци с органите на реда. Наложи се униформените да използват сила, водни оръдия, халосни и гумени патрони, за да овладеят ситуацията. На помощ им бяха пратени допълнителни екипи от страната. В Харманли дойде и премиерът в оставка Бойко Борисов, който обеща от другия месец да започне екстрадирането на мигрантите от Афганистан, които и предизвикаха вчерашните размирици.

В центъра в Харманли има на щат един лекар и една сестра, идват и фелдшери от Баня и Пъстрогор, два пъти идва и общопрактикуващ лекар. Днес лекар дерматолог ще дойде по собствено желание, обясни тя. Лекарят и сестрата, които са на щат решават дали лицата имат нужда от незабавно лечение. В момента децата са около 600, жените – 400-500 в лагера. Майките с децата са в безопасност, твърди Първанова

"Ще работим петък, събота и неделя. Ще сложим прозорци, за да са на топло вътре, ще доставим и легла", каза тя като уточни, че се работи в ситуация на спешност. Първанова обясни и че мигрантите са разделени - от дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци. В София по същия начин. Според шефката на ДАБ в момента в центъра има около 2700 души. По думите й над 300 са задържани.

Водещи

Най-четени