Близо 45% от децата у нас са в риск от бедност и неравностойно положение 01.03 | 21:33

36 хиляди деца у нас на възраст до 3 години нямат достъп до медицински грижи

От Андриян Георгиев

Близо 45% от децата у нас живеят в риск от бедност и неравностойно положение, сочат данни на "Евростат" за 2009 г. Според Националния статистически институт (НСИ) българчетата са общо 1,3 милиона.

Данните бяха обявени на дискусия в Народното събрание от Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. Форумът се осъществява по инициатива на представителството на УНИЦЕФ, съорганизатори са парламентарните комисии по здравеопазване, социална политика и по образование. 

От началото на кризата до момента се увеличава броят на децата, които живеят в семейства с безработни родители.

Тревога според УНИЦЕФ буди и фактът, че около 36 хиляди деца у нас на възраст до 3 години нямат достъп до медицински грижи, т.е. са без личен лекар, поясни Радочай. В същото време много от родителите нямат  информация как да се грижат за тях, особено за здравословното им хранене.

Висока смъртност при децата, отчита още международната организация, посочва БТА. Отбелязва се, че по този показател България е разделена на две - в западната част, в Русе, Варна и Габрово нормата е около европейската, докато в Сливен, например, има 27 смъртни случаи на 1000 раждания. На национално ниво под 1% на всеки 1000 раждания завършва с летален изход.

Съществен е и делът на живородените бебета с поднормено тегло. В някои от случаите става дума за родени по метода "ин витро", уточни Таня Радочай.

Тревожен е и броят на девойките, които стават майки между 15 и 19 години. От УНИЦЕФ уточниха, че нямат данни за тези, които раждат преди навършване на 15 години.

От организацията цитираха данни, според които е твърде висок и броят на децата, които не завършват средно образование. 21,8% отпадат от образователната система и стават безработни, отчита "Евростат". За  Холандия те са 4,4%, а средно за ЕС процентите са около 15.

От Европейската комисия и УНИЦЕФ отбелязват и някои положителни тенденции - например напредък по отношение на  настаняването на деца в домове и институции и подобряване на условията в тях. За първи път, коментира Радочай, през 2010 г.  броят на българчетата, настанени в домове, и тези - в семейства, се изравнява.

Водещи

Най-четени