Близо 80% от българите се страхуват, че ще ги ограбят на улицата 31.01 | 12:03

Почти всеки десети пък се притеснява, че може да стане жертва на полицейско насилие

От iNews.bg

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. В същото време 62% от хората у нас биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20 на сто - към роднини. 29% от българите пък не се чувстват сигурни в домовете си.

Това са част от изводите, които могат да се направят от втората част от проучването на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на вестник "24 часа", относно нагласите на българите по отношение на личната им сигурност. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г.

90% от българите посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение. Въпреки това данните регистрират високи дялове на несъгласие по отношение на въпроса "Вие лично съгласен ли сте или не сте съгласен с твърдението, че в България човек може да се разхожда навсякъде и по-всяко време без да се страхува от престъпление?" – 78% не са съгласни, че могат да се разхождат навсякъде и по-всяко време без да се страхуват от престъпление.

8% от българите се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място.

38% е делът на българите, които заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете. По отношение на населеното място, то близо 50% от живеещите в столица споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-нисък.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация.

Респондентите бяха помолени да дадат оценка за определени институции по отношение на ефективност в контекста на въпроси свързани с личната им сигурност. Почти разполовено мнение се регистрира по отношение на ефективността на полицията - 42% са на мнение, че полицията работи ефективно, докато 44% са на обратното мнение. Ниски нива на оценка за ефективност се регистрира по отношение на съдебната власт – 21% ефективност, както и при законодателна – също само 21%.

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем свързан с личната сигурност към полицията. Разлика се отчита при хората на възраст между 18 и 29 г., където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към роднини в сравнение с останалите възрастови категории. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата в по-голям дял биха се обърнали към полицията за сметка на живеещите в столицата.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами включително с насилие при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни в такава ситуация.

Водещи

Най-четени