Блокираме преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС? 28.10 | 19:49

Не можем да я подкрепим във вида й към момента, отсече Захариева

От iNews.bg

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНР. Очаква се на 10 ноември на Съвет "Общи въпроси" да се вземе решение  дали да се даде зелена светлина за началото на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Скопие и Тирана.

За България не е самоцел да спре Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз, но София продължава да настоява и да очаква Скопие да изпълнява Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между двете държави през 2017 година, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

"За съжаление, нашата оценка е, че това не е така. Въпреки многото спекулации в пресата - преди всичко в Република Северна Македония, нито сме искали промяна на Конституцията, каквито неща се чуха, нито нашите претенции са нови".

София и Скопие продължават преговорите, включително и днес в опит да решат конфликтните въпроси помежду си. Очаква се през ноември на Съвет "Общи въпроси" да бъде одобрена преговорната рамка на Република Северна Македония, но:

"Преговорната рамка, към момента България не е в състояние да одобри в този вид, в който се представя. Имаме време, но то е крайно малко".

"В ежедневни преговори сме. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали този процес. Първо, решението за започване на преговори е взето март месец.

Сега, на заседанието на 10-ти на Съвета за общи въпроси трябва да се одобри преговорната рамка, като това не е някаква окончателна дата. Тя е индикативна", обясни вицепремиерът.

"Както България признава реалността, така и Скопие трябва да признае миналото", подчерта още Захариева:

"Претенциите за малцинство са крайно неприемливи. Спомняте си Резолюцията от Европейския парламент. Това може би е стимулирано от там да се включи такава препоръка към България за признаване на македонско малцинство".

Водещи

Най-четени