Блокирани пътища в страната, най-тежко е в Североизточна България 27.02 | 10:51

От тази сутрин затворените през нощта участъци на „Тракия“ и „Хемус“ отново са отворени

От iNews.bg

Най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост. Най-тежка е ситуацията в Добричко и екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени колкото се може по-бързо. Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов.

Той подчерта, че през нощта Междуведоственият щаб не е спирал работата си под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. АПИ е изпълнила най-важната задача, която са имали от министъра да не се допусне да има бедстващи хора при усложнената зимна обстановка. "Нямаме бедстващи, нямаме пострадали, защото най-важното е да запазим живота и здравето на хората", каза инж. Атанасов.

По автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица", "Струма" и "Люлин" няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира. Сутринта бе възстановено движението по "Тракия" в участъка между Карнобат и Бургас и по "Хемус" от Шумен до Варна, по които участъци за нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост. Безопасността и на пътуващите, и на работещите е най-важна и благодаря на всички екипи, които денонощно работят при тежки зимни условия, каза инж. Атанасов. В момента републиканските пътища се почистват от над 2300 машини.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения. При ниска видимост трябва да се пътува по-бавно, за да може да се реагира, защото при силен вятър и снегонавявания обстановката може да се влоши за секунди, подчерта Росен Рапчев от "Пътна полиция".

Водещи

Най-четени