Блокират Стария Несебър заради събарянето на незаконните строежи 15.11 | 08:45

Протестиращите не са срещу въвеждането на правила за строителство и управление в Несебър, но искат да бъдат узаконени пристройките на къщите им

От Силвия Стоядинова

Жители на Стария Несебър ще протестират заради предприетите от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) действия за събаряне на части от къщите на местни жители преди зимния сезон.  Под мотото „Старият Несебър - вечен, но и жив" протестиращите ще затворят провлака между 08:00 ч. и 12:00 ч. с настояване за спешно възлагане и изготвяне на план за управление на Стария Несебър.

Според засегнатите жители на града, трябва да бъдат съборени етажи от къщи и така те ще останат без покриви, защото няма изработени проекти за направата на покривите.

Протестиращите не са срещу въвеждането на правила за строителство и управление в Стария град на Несебър, но ще искат да им бъдат узаконени пристройките на къщите.

Според организаторите липсата на ясни правила за строителството и неизпълнените обещания на институциите през изминалите 20 години за издаване на строителни разрешителни са довели до проблем, засягащ над 100 семейства в Несебър.

Жителите на града не са доволни и от факта, че не е проведена сериозна дискусия с тях и не им е представена алтернатива за решаване на проблема. Евентуалното разрушаване на къщи, предвид предстоящата зима, ще остави много семейства буквално на улицата в студа, допълват още недоволните.

Акцията на РДНСК по премахване на незаконното строителство ще започне в 10.00 часа. Тогава ще започне изпълнението на първата влязла в сила заповед на териториалната дирекцията за строителен контрол, която е още от 2003 година. Хотели няма да бъдат събаряни, уточняват от ведомството.

Водещи

Най-четени