Блокчейн е следващият голям генератор на работни места 09.10 | 11:31

Студентите у нас вече могат да се възползват от тенденцията като се включат в първата българска магистратура „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“

От iNews.bg

През последните години блокчейн технологията изживява сериозна трансформация. От тясно свързана с криптовалутите, тя постепенно се превръща в иновация с много по-голямо влияние, което обхваща бизнес управлението, дарителството, държавното управление, недвижимите имоти, проследимостта на продукти и др. Все повече знакови компании от целия свят създават свои блокчейн отдели и започват усилено да търсят специалисти в тази сфера. Само в САЩ новите обяви за блокчейн специалисти достигат близо 3000 месечно, като този показател отчита 40% ръст в сравнение с летните месеци на 2018 година.

Добрата новина е, че в България вече можем да получим диплома в областта тази перспективна, напълно прозрачна и децентрализирана технология. През тази есен предстои второто издание на първата българска магистратура по блокчейн "Бизнес и дигитална трансформация - блокчейн иновации". Създадена от водещи технологични експерти, в партньорство с ВУЗФ София, тя се води в условия, много близки до реална бизнес среда, а лекторите са мениджъри от водещи компании у нас.

Освен диплома в областта на блокчейн, студентите ще получат много опит и актуална информация за предимствата на тази технология, за нейните специфики, възможностите за създаване на децентрализирани организации, както и последните регулаторни инициативи в областта. Важен фокус в програмата са различните области на приложение, както и конкретни примери от практиката. Магистратурата е със силна ИТ насоченост, но по същество не е технологична, а бизнес ориентирана. Тя не изисква познания по програмиране или други сложни области на технологиите.

Завършвайки иновативната магистратура, студентите ще получат редица възможности за кариера, както и за стартиране на устойчив бизнес в областта. Освен в български и чуждестранни блокчейн компании, те ще имат възможност да се развиват и в редица други технологични сегменти, които напоследък усилено се интегрират с блокчейн - дронове, автономни коли, Internet of Things и др. За тях блокчейн добавя нови възможности за децентрализирано управление, самоорганизация и проследяемост, което може значително да ускори развитието им.

Показателно е, че неотдавна една от най-големите американски търговски вериги патентова блокчейн базирана технология за управление на дронове за доставки. Редица други играчи също интегрират активно технологията с иновативни дигитални сектори като Internet of Things или автономните коли.

Водещи

Най-четени