Бобева: България е привлекателна за IT инвестиции 10.06 | 21:30

Страната усъвършенства широколентовите инфраструктури, смята вицепремиерът

От iNews.bg

България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комуникационни технологии. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на форум, посветен на създаването на българския клон на Голямата коалиция за работни места в сферата на Информационните и комуникационните технологии по инициатива на Европейския съюз, Бобева посочи като предимства на страната образованите млади хора, високите езикови умения на специалистите, както и конкурентните разходи.

"Близо 40 000 души работят в сектора на информационните технологии у нас. Той има значителен потенциал за генериране на заетост, иновации и експортно ориентиран растеж. Очакванията за 2014 г. са за около 20% ръст в целия сектор "Телекомуникации, софтуер и аутсортинг" на бизнес-процеси. Секторът на информационните технологии е създал 6% от БВП на България през 2013 г. Половината се падат на аутсорсинга", обясни вицепремиерът.

Бобева подчерта, че е важно достиженията на дигиталните технологии да се въвеждат все по-широко в индустрията, за се произвежда повече продукция с висока добавена стойност у нас.

Бобева представи направеното от българското правителство в областта на електронното управление.

"Разработена и приета беше Национална стратегия за електронно управление с времеви хоризонт 2020г. и Пътна карта за нейното изпълнение. Разработена е Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на България (2014-2020г.) и Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие 2014 – 2020 г.", подчерта Бобева.

Тя обяви, че особено внимание се обръща на изпълнението на Националната стратегия за широколентов достъп, с което България надгражда и усъвършенства съществуващите широколентови инфраструктури.

"Целта е поетапно преминаване към мрежи за широколентов достъп от следващо поколение (NGA). За постигането й бе разработен Национален план за достъп от следващо поколение, фокусиран върху целите на Цифровата програма за Европа", съобщи още Даниела Бобева.



Водещи

Най-четени