Богаташи укрили данъци за 1.1 млн. лв. 10.07 | 14:40

Пловдивчанин е рекордьор с недекларирани приходи, обложени принудително с 252 хил. лв.

От iNews.bg

При приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на луксозни автомобили, от НАП са установили 1.1 млн. лв. допълнителни задължения, които не не са платили. До момента са възложени общо 148 ревизии, като от края на 2015 г. до момента са извършени над 1800 проверки на притежатели на скъпоструващи леки коли, съобщава НАП. По време на инспекциите 21 от собствениците на луксозните автомобили са подали коригиращи декларации. По този начин те са обявили пред НАП реалните си доходи, установени от данъчните инспектори по време на проверките, предаде БГНЕС.

Най-големи задължения са открили инспекторите от пловдивската дирекция на НАП. От приключилите 9 ревизии там, допълнително на собственици на скъпи коли, са начислени 350 000 лв., като само един от тях трябва да внесе 252 000 лв. в хазната. Приключилите 11 ревизии в София пък са установили 326 000 лв. данъци за допълнително внасяне в бюджета.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи, данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите. А когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Най-четени