Богатите ще плащат повече 10.02 | 14:04

В БСП се обсъжда въвеждането на прогресивен данък за най-високите заплати

От Филипа Тодева

Постепенно започнахме да модифицираме плоския данък – променяме го в двата края. За най-ниските заплати – тези под 340 лв., няма да има никакъв данък. Обсъждаме и въвеждането на промяна и за най-високите заплати – над 4500-5000 лв., да има прогресивен данък. Това обяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Борислав Гуцанов, цитиран от в. "24 часа".

Гуцанов каза също, че социалистите обмислят да инициират референдум за данъците. Все още не е решено дали допитването ще бъде организирано чрез подписка, или с решение на Народното събрание. Възможно е референдумът да се проведе още преди евроизборите.

Той коментира искането на президента Росен Плевнелиев за въвеждане на мажоритарен вот, което предизвика недоволството на лидера на ДПС Лютви Местан. Според Местан този изборен вариант не е подходящ за страната.

"Подкрепям тезите на г-н Местан, но искам да попитам президента – нямаше ли мажоритарност през 2009 г. и не е ли точно ГЕРБ партията, която се отказа от този тип вот. Не може да смяташ, че хората имат къса памет. Ние сме готови да има мажоритарност, но тя трябва да е по коренно различен начин – да се спрем например на германската система със 120 мажоритарни и 120 пропорционални депутати. Но това изисква и ново райониране", обясни Гуцанов.

В 14:00 днес започват дебатите по вота на недоверие срещу кабинета, внесен от ГЕРБ. Гуцанов обаче намира, че партията му е съвсем подготвена.

"Беше пълен абсурд ГЕРБ да внесат вот на тема "Сигурност", след като настоящият вътрешен министър само седмица по-рано изкара доклад, в който се казва, че от близо 1300 акции през мандата им над 700 са били незаконни и необосновани. Или може би точно заради това внасят вот по тази тема, за да покрият своите безобразия", каза още той.

Водещи

Най-четени